Koulumatkaa kannattaa harjoitella lapsen kanssa huolella - muista ainakin nämä 3 asiaa
Elokuussa pienet alakoululaiset aloittavat taas koulutaipaleensa, ja monien on opeteltava kulkemaan kouluun omatoimisesti. Monesti etenkin pienimmille koululaisille itsenäisesti liikkuminen on vielä vierasta ja liikenne näyttäytyykin hyvin eri tavalla lapselle kuin aikuiselle.
Autoliitto kehottaa vanhempia perehtymään huolella koulumatkaan ja turvalliseen liikennekäyttäytymiseen yhdessä lapsensa kanssa. Koulureitti kannattaa käydä lapsen kanssa läpi useampaan otteeseen ja antaa lapsen tehdä myös itse havaintoja liikenteessä. Tarpeen vaatiessa vanhempi tietysti puuttuu asiaan, mikäli lapsi haluaa esimerkiksi ylittää tien, vaikka se ei olisi vielä turvallista. Kun reittiä on opeteltu yhdessä tarpeeksi, saa lapsi harjoitella kulkemaan reittiä itsenäisesti. Vanhempi voi tarkkailla tilannetta lapsen huomaamatta matkan varrella.
Lapselle kannattaa myös korostaa, että liikennettä tulee aina havainnoida itse, eikä kaverin tekemiin ratkaisuihin voi sokeasti luottaa. Kaverin perässä ei saa esimerkiksi lähteä juoksemaan suin päin tien yli.
Autoliitto on koonnut kolme vinkkiä, jotka kannattaa muistaa, kun lasta opettaa kulkemaan liikenteessä. Katso vinkit alta:
1. Älä poukkoile
Liikenteessä ei kannata poukkoilla. Ikävä vaaratilanne voi syntyä esimerkiksi silloin, jos yhdistetyn pyörätien ja jalkakäytävän reunasta ryntää yllättäen sen toiselle puolelle varmistamatta, tuleeko edestä tai takaa pyöriä tai sähköpotkulautoja. Lapselle tulee opettaa, että turvallisuus on muistettava autotien lisäksi myös jalkakäytävällä ja pyörätiellä.
2. Varovasti, myös suojatiellä
Miten pitää toimia, jos tutulla reitillä esimerkiksi liikennevalot eivät toimikaan? Lapselle kannattaa antaa ohjeet myös tällaisten yllättävien tilanteiden varalle. On myös tärkeää opettaa, että tietä ylittäessä tulee aina katsoa oikealle ja vasemmalle ennen suojatielle astumista, vaikka vihreä valo palaisikin.
”Aina on mahdollista, että joku ajaa punaisia päin, vaikka niin ei saisi koskaan tapahtua, ja saattaahan sieltä tulla hälytysajoneuvokin”, neuvoo Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen tiedotteessa.
3. Puhelin taskuun tai reppuun
Puhelinta ei tule näprätä liikenteessä, vaan se kannattaa pitää visusti taskussa tai repussa. Netin selaaminen tai pelaaminen voi helposti viedä huomion siitä, mitä liikenteessä oikein tapahtuu. Vaaratilanteet tapahtuvat usein nopeasti, kuin huomaamatta.
”Puhelimeen ei pidä vastata tai kirjoittaa viestiä liikenteessä. Soittajalle tai viestin lähettäjälle voi sitten palata myöhemmin, turvallisemmassa tilanteessa ja paikassa. Tässäkin asiassa aikuisten pitää toimia hyvänä esimerkkinä”, ohjeistaa Vesalainen.
Lue myös: Traficom muistuttaa c-ajokortillisia tärkeästä päivämäärästä - toimi näin
Lue myös: Tällä viikolla voi kilahtaa rahaa tilille - myös huijarit ovat liikkeellä
Lue myös: Asuntomurtojen määrä nousussa - lue vinkit pahimman varalle
Lähde: Autoliitto