Kuva: Shutterstock

Tonttisi rajalla saattaa olla "vesijättö" - näin lunastat sen itsellesi

16.07.2024 14:15 - Aaro Heiskanen

Vesijättö on yhteinen maa-alue, joka on syntynyt entisen vesialueen tilalle. Tontin omistaja voi kuitenkin lunastaa sen itselleen, kertoo Maanmittauslaitos.

Suomessa tontin rajat eivät itsestään muutu, vaikka maasto muuttuisi, kertoo Maanmittauslaitos tuoreessa tiedotteessaan.

Maanpinnan muutokset saattavat kuitenkin synnyttää uutta maata aiemman vesialueen tilalle. Tässä tapauksessa kyseessä on vesijättö. Yleisesti noussut maa kuuluu yhteiseen vesialueeseen, mutta vesijätön voi lunastaa itselleen.

Vesijätön lunastusta voi hakea Maanmittauslaitokselta. Vesijätön lunastuksen hyöty on hyvin tilannesidonnaista, kokee Maanmittauslaitoksen lunastuksista ja arvioinnista vastaava johtaja Mauri Asmundela.

- Hyöty voi olla rakennuslupa, tietyn pinta-alan saavuttaminen tai tunne siitä, että oma omistaminen on varmalla pohjalla, Asmundela kertoo.

- Jos oman rannan vesijättömaan omistus mietityttää, asian saa helposti kuntoon. Suomessa lunastetaan vuosittain 500–800 vesijättöä.

Ei halpaa hommaa

Ilmaista hupia vesijätön lunastus ei kuitenkaan ole. Vesijätön lunastuksesta joutuu maksamaan vähintään 2300 euroa, mikä korvaa Maanmittauslaitokselle koituvat kustannukset. Lopullinen hinta määräytyy lunastettavan alueen koon mukaan. Esimerkiksi enintään yhden hehtaarin lunastuksesta veloitetaan 2890 euroa.

Lisäksi vesijätön lunastaessaan joutuu maksamaan korvauksen alueen omistajalle, esimerkiksi yhteiselle vesialueelle, sekä varainsiirtoveroa kolme prosenttia lunastuskorvauksesta.

Vesijätön lunastamisessa kuluu keskimäärin 5-8 kuukautta, poislukien kiireelliset tapaukset, jotka käsitellään nopeammin. Mahdollisesti kerkeät kuitenkin vielä hakea lunastusta.

- Arvioimme, että puolet heinäkuussa haetuista vesijätön lunastuksista ehditään hoitaa kuntoon vielä tänä syksynä ja loput sitten ensi keväänä tai kesänä. Talvella mittausten tekeminen ei yleensä ole mahdollista, Asmundela kertoo.

Lue myös: Useista siemenistä on löydetty salmonellaa - myös pähkinöitä vedetään myynnistä

Lue myös: 5 vinkkiä, joiden avulla pidät kodin aina siistinä

Lue myös: Näin Etelä-Euroopan hirmuhelteet vaikuttavat suomalaisten matkailutottumuksiin

Lähde: Maanmittauslaitos

Kilpailut

Uusimmat