Kuva: Shutterstock

Nordea varoittaa yleistyvästä nettihuijauksesta: "Eniten näemme niitä Suomessa ja Norjassa"

27.07.2024 20:15 - Sanni Seppä

Huijatut summat vaihtelevat usein sadoista euroista muutamiin tuhansiin euroihin.

Nettikirpputorihuijaukset lähtivät selkeään kasvuun Suomessa viime kesän jälkeen, kertoo Nordea tiedotteessaan.

Huijausyrityksissä huijari esiintyy usein ostajana ja kalastelee sitä kautta myyjän pankkitunnuksia tai korttitietoja. Huijauksissa pyritään usein tekemään veloituksia uhrien pankkikorteilta, ja huijari saattaa ostajan roolissa lähettää myyjälle linkin maksun vastaanottamista ja vahvistamista varten. Linkki voi johtaa esimerkiksi kaupankäyntialustan, kuriiripalvelun tai postin nimissä tehdylle valesivustolle. Tänä päivänä nettihuijauksissa käytettävät huijaussivustot voivat olla hyvinkin vakuuttavan näköisiä, joten linkkien kanssa on syytä olla varuillaan.

- Nettikirppishuijauksia on kaikissa Pohjoismaissa ja eniten näemme niitä Suomessa ja Norjassa. Huijauksia tapahtuu suosituimmilla alustoilla, kuten Facebookin Marketplacella, Tori.fissä ja Vintedissä. Kun Vinted aloitti toiminnan Suomessa, rikolliset hyödynsivät palvelun uutuutta ja lähettivät uusille käyttäjille sähköposteja, joissa väitettiin, että rekisteröityminen olisi pitänyt viimeistellä viestissä olevan linkin kautta, sanoo Nordean petostorjunnan asiantuntija Annukka Multanen.

Nordea muistuttaa, ettei korttitietoja tai pankkitunnuksia tule antaa vastaanottaakseen maksun, eikä saapuvia maksusuorituksia tarvitse erikseen vahvistaa.

Moni myy tänä päivänä vaatteitaan erilaisilla nettikirppiksillä. (kuva: Shutterstock)

Huijauksesta kannattaa aina ilmoittaa

Nordean mukaan huijarit luottavat nettikirpputoreilla massan voimaan ja hyödyntävät alustojen suurta käyttäjämäärää. Rikolliset saattavat hyödyntää huijauksissaan tekoälyä tai automaatiota, jonka ansiosta myyjät voivat saada yhteydenottoja silmänräpäyksessä ilmoituksen julkaisemisen jälkeen.

- Teknologian avulla he voivat esimerkiksi lähettää viestejä mahdollisimman suurelle käyttäjäjoukolle ja pyrkiä käyttämään kalasteltuja tietoja mahdollisimman tehokkaasti.

Huijatut summat vaihtelevat usein sadoista euroista muutamiin tuhansiin euroihin. Aina huijauksen uhrit eivät edes ilmoita menetyksestään pankille.

- Näissä tapauksissa pankkitunnukset tai korttitiedot voivat olla väärissä käsissä, jolloin palveluiden sulkeminen on tärkeää. Tapahtuneesta kannattaa siis aina tehdä ilmoitus omalle pankille, Multanen muistuttaa.

Lue myös: Huijarit kalastelevat pankkitietoja nyt puhelimitse - Poliisi varoittaa laajasta huijausten sarjasta

Lue myös: Varo, jos saat tällaisen viestin - Poliisi varoittaa ovelista petoksista, yksi epäilty vangittu

Lue myös: Käyttökatko tulossa osaan Nordean tileistä - pankki kehottaa nostamaan käteistä

Lähde: Nordea

Kilpailut

Uusimmat