Lintumetsällä pyydetään nyt eniten yhtä lajia - sorsastuksen suosiossa laskua
Harmaasulkainen kesykyyhky, eli pulu, on monelle tuttu laji kaupunkiympäristöstä. Mielipiteitä jakavan linnun serkku, sepelkyyhky, on kuitenkin noussut metsästäjien suosikiksi.
Riistaliitto kertoo tiedotteessaan sepelkyyhkysaaliin olleen jo pitkään nousussa. Viime vuosina sepelkyyhkyä onkin metsästetty yli 300 000 lintua vuodessa, eniten Etelä- ja Länsi-Suomessa.
Useasti poikivalla sepelkyyhkyllä on vahva kanta
Aiempina vuosina suosituinta riistaa on ollut heinäsorsa, Suomen riistakeskuksen vastaava riistapäällikkö Jörgen Hermansson vahvistaa Voice.fi:lle.
Sorsastus on kuitenkin vähentynyt siitäkin syystä, kun sorsia on vähemmän. Myös esimerkiksi punasotkan ja haapanan rauhoitukset ovat vähentäneet sorsastusta.
Samalla kun sorsakannat ovat vähentyneet, ovat sepelkyyhkykannat vahvoja. Sepelkyyhkyt eivät enää pesi pelkästään metsissä, vaan myös taajamien liepeillä ja omakotialueilla. Kantojen eriävät vahvuudet aiheuttavat metsästyksessä luonnollisen muutoksen.
- Kun toista lajia on enemmän, ja toista vähemmän, niin tapahtuuhan siinä tällainen muutos. Edelleen käydään kyllä sorsastamassa. Sen sijaan, että aikoinaan mentiin sorsastamaan ehkä kolmekin kertaa, niin nyt mennään kerran-kaksi, tai vähemmän, Hermansson vahvistaa.
Sepelkyyhkyn kantaa metsästys ei uhkaa - ainakaan yhtä lailla kuin sorsalintujen. Syy tälle on, että sepelkyyhky poikii useamman kerran vuodessa.
- Sepelkyyhkyhän voi saada useita poikueita vuodessa. Niillä on aika tasaisen voimakas kanta.
Metsästysmäärään vaikuttaa myös marjasadot. Hyvinä marjavuosina kyyhky saa tarvitsemansa ravinnon metsästä, jolloin sen ei tarvitse etsiä ruokaa pelloilta.
- Vaihteluitahan metsästyskannassa on. Esimerkiksi tänä vuonna kun on hyvä marjavuosi, niin voi olla, ettei sepelkyyhky ole peltojen laidalla metsästäjän ulottuvilla, Hermansson kertoo.
Sepelkyyhkyn metsästys alkaa 10. elokuuta. Metsästys ohjeistetaan kohdistamaan parviin, sillä niissä lentävät linnut ovat lopettaneet pesimisen.
Lue myös: Kuinka hyvin tunnistat metsiemme ruokasienet? Tee testi ja selvitä, oletko todellinen sienitietäjä
Lue myös: Kotimaista omenaa saa tänä vuonna ennätysaikaisin - myös marjoja runsaasti saatavilla
Lähde: Suomen Riistakeskus