Miten syntyi Molotovin cocktail? Uutuussarja valottaa talvisodan tunnetuimman aseen syntyä
National Geographic -kanavalla alkaa huomenna uusi Eurooppaa puolustamassa -sarja, jossa käydään muun muassa läpi talvisodan tunnetuimman aseen eli Molotovin cocktailin syntytarinaa.
Nyt National Geograpic Suomi on julkaissut YouTubessa pätkän sarjasta, jossa avataan myös Molotovin cocktailin tarinaa.
Molotovin cocktail valmistettiin kaliumkloraatista ja männyn mahlasta. Ne olivat suomalaisille tärkeitä välineitä taisteluissa Neuvostoliiton T-26-panssarivaunuja vastaan. Niiden teho perustu panssarivaunuissa olevaan ilmanottoluukkuun, joka imi sisäänsä polttopullosta aiheutuneen tulen ja savun, ja teki panssirivaunuista toimintakelvottomia.
Kyseisen, hyvin tuhoisan polttopullon nimesi vuosina 1937-1939 pioneeripataljoonassa palvellut kapteeni Eero Kuittinen. Nimensä polttopullo sai Neuvostoliiton tuolloisen ulkoministerin Vjatseslav Molotovin mukaan.
Tarina nimeämisen takana on mielenkiintoinen. Molotov nimittäin väitti, ettei Neuvostolitto pommittanut Suomen kaupunkeja, vaan pudotti siviileille ruokaa. Tästä valheesta intoutuneina suomalaiset alkoivat kutsua rakentamiaan pommeja ironisesti Molotovin cocktaileiksi eräänlaisena "kiitoksena saadusta ruoka-avusta".
Kaikkiaan suomalaiset valmistivat puoli miljoonaa Molotovin coctailia. Niillä onnistuttiin tuhoamaan nelisen sataa tankkia.
Polttopullon syntytarinaan ja käyttöön voit tutustua myös alla olevan klipin kautta.
Lue myös: Tässä ovat Ensitreffit alttarilla -osallistujat