Kuva: Ruokavirasto

Maastoon levitetään raivotautirokotteita - ethän koske paljain käsin, varoittaa Ruokavirasto

13.09.2024 14:15 - Reija Saarinen

Lentolevitykset aloitetaan tänään kaakkoisrajalta.

Ruokavirasto kertoo tiedotteessa aloittavansa raivotaudin syöttirokotteiden lentolevityksen kaakkoisrajalle. Rokotteet levitetään noin 40 kilometrin levyiselle vyöhykkeelle, joka ulottuu Tohmajärveltä Virolahdelle, sekä 20 kilometrin levyiselle vyöhykkeelle, joka kulkee etelärannikkoa pitkin Pyhtäälle. Työ jatkuu noin kuukauden verran.

Syöttien pudottamista pihoille, asutuskeskuksiin ja vesistöihin vältetään. Jos niitä kuitenkin löytyy runsaasti asuintalojen pihoilta, tulee niistä ilmoittaa Ruokavirastolle.

Ruokavirasto muistuttaa, ettei syötteihin tule koskea. Jos niihin jää ihmisen hajua, eivät pienpedot syö niitä, jolloin rokottaminen epäonnistuu. Jos rokotteita löytyy pihapiiristä, on ne hyvä siirtää. Siirto tulee tehdä suojakäsineitä käyttäen.

Mikäli rokoteliuosta saa suun, nenän tai silmien limakalvoille, tulee kohtaa huuhdella 15 minuutin ajan runsaalla vedellä. Jos tuotetta menee haavoihin tai muutoin rikkinäiselle iholle, tulee kohta pestä runsaalla vedellä ja saippualla 15 minuutin ajan. Sen jälkeen se tulee puhdistaa 70 prosenttisella alkoholilla. Tämän jälkeen on otettava yhteys terveyskeskukseen.

Koirille rokotekapselien syöminen saattaa aiheuttaa ohimenevää oksentelua ja huonovointisuutta.

Syöttirokotteiden tarkoituksena on estää luonnonvaraisilla eläimillä esiintyvän metsäraivotaudin leviäminen Suomeen. Virallisesti Suomi on ollut raivotaudista vapaa maa vuodesta 1991. 

Lue myös: Laittomia tomaatinsiemeniä myynnissä - Ruokavirasto kehottaa hävittämään välittömästi

Lähde: Ruokavirasto

Kilpailut

Uusimmat