Kuva: Shutterstock

Karut tiedot, miksi Temu on niin halpa - jokaiselle koeostona tehdylle tuotteelle kävi kalpaten

18.09.2024 16:15 - Minttu Tikkanen

Kilpailuasetelma on tällä hetkellä epäreilu.

Kaupan liiton tekemän selvityksen mukaan yksikään Temusta koeostona tehdystä, 14 tilatusta tuotteesta ei pystynyt läpäisemään eurooppalaisia vaatimuksia. Yleisimmin ongelmat olivat pakkaus- ja tuotemerkinnöissä sekä puutteellisissa hoito- ja käyttöohjeissa, mutta kuuden tuotteen kohdalla myös vaarallisten aineiden raja-arvot ylittyivät. Kaiken kaikkiaan tuotteet olivat myös äärimmäisen heikkolaatuisia, eivät vastanneet kuvausta tai olivat jopa käyttökelvottomia. Vastaavat tulokset eivät menisi läpi eurooppalaisen myyjän kohdalla.

EU:n ulkopuolisen verkkokaupan säätely on kuitenkin esimerkiksi Tullille ja Tukesille hankalaa, jopa mahdotonta. Temun halvat hinnat kumpuavatkin siitä, että EU:n ulkopuolelta tulevana kiinalaisena verkkokauppana se ei maksa mitään niistä hallinnollisista kuluista, kuten tuotevalvonnasta ja standardeista, jotka kasvattavat esimerkiksi suomalaisten yritysten kulueriä. Kilpailuasetelma on siis kaiken kaikkiaan epäreilu.

- Samalla, kun suomalaiset kaupat maksavat hallinnollisia kustannuksia esimerkiksi tuotevalvonnasta ja -merkinnöistä, standardeista ja testauksista, kiinalaiset markkinapaikat suoltavat tavaraa markkinoille ilman velvoitteiden tuomia kuluja, Kaupan liiton toimitusjohtaja Kari Luoto kommentoi tiedotteessa.

Kiinalaisen verkkokaupan säästämä summa ei ole pieni, sillä hallinnollisista ja valvonnallisista kuluista luistaminen mahdollistaa niille tuotteiden hankinnan jopa yli 60 prosenttia halvemmalla kuin eurooppalaisissa yrityksissä.

- Esimerkiksi kiinalaiselle toimijalle täysin vastaavan lelun hankintahinta on vain 61 prosenttia suomalaisen kaupan maksamasta hankintahinnasta. Eikä tuote välttämättä edes ole täysin sama, vaan mahdollisesti halvemmista ja jopa vaarallisista materiaaleista tehty, Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja sanoo.

Luoto uskoo ratkaisun löytyvän siitä, että markkinavalvonta- ja tulliviranomaisten rajat ylittävää yhteistyöä tehostettaisiin myös kolmansien maiden verkkokauppojen valvomiseksi. Lisäksi EU:ssa tarvittaisiin toimivaltaa säädellä myös EU:n ulkopuolelta tulevia toimijoita. 

- Uudella komissiolla olisi hyvä olla myös omaa toimivaltaa kolmansiin maihin sijoittautuneiden verkkokauppojen markkinavalvonnassa. Suomen hallituksen tulisi ajaa EU:ssa voimakkaasti näitä toimia, joilla yritysten tasapuolisia kilpailuedellytyksiä parannettaisiin, Luoto sanoo.

Lue myös: Sheinin, Temun ja AliExpressin tuotteista löydettiin korkeita pitoisuuksia myrkkyjä

Lue myös: Temun ja Sheinin suosio on noussut Suomessa - kehityksessä nähtävillä myös negatiivisia piirteitä

Lähde: Kaupan liitto

Kilpailut

Uusimmat