Kuva: Shutterstock

EU-maat ovat päättäneet hyväksyä esityksen suden suojeluaseman muutoksesta – WWF varoittaa

27.09.2024 16:15 - Rebekka Silvennoinen

Suomessa susi on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi pienen populaatiokoon takia.

Enemmistö EU-maista kannattaa suden suojelun keventämistä. Suden suojeluaseman esitettään muuttuvan täysin rauhoitetusta lajista suojelluksi lajiksi.

Päätöksen myötä EU:n jäsenvaltiot ehdottavat yhdessä, että suden suojelua heikennetään Bernin sopimuksessa. Bernin sopimus eli Euroopan luonnonsuojelusopimus on vuonna 1979 solmittu yleissopimus, jonka tarkoitus on turvata Euroopan kasvistoa, eläimistöä sekä niiden elinympäristöjä.

Jos päätös hyväksytään joulukuun kokouksessa, komissio voi tämän jälkeen aloittaa valmistelun EU:n luontodirektiivin liitteen muuttamisesta. 

Suojeluaseman muutosehdotusta perustellaan susikannan myönteisellä kehityksellä. Suomessa susi on kuitenkin edelleen erittäin uhanalainen. Tuoreimman maaliskuussa 2024 tehdyn arvion mukaan Suomessa elää 62 susiparia tai perhelaumaa.

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah kommentoi Valtioneuvoston tiedotteessa päätöksen olevan merkittävä ja välttämätön suurpetopolitiikan suunnan muuttamiseksi. 

”Paikalliset olosuhteet ja suurpetokantojen vahvistuminen on otettava huomioon. Päätöksen takana on valtavasti vaikuttamistyötä, ja Suomi on ollut asiassa EU-tasolla erittäin aktiivinen viimeisen vuoden aikana", kommentoi Essayah.

WWF kokee päätöksen kuitenkin ristiriitaisena. He tiedottavat, että WWF ja 300 muuta eurooppalaista järjestöä sekä yli 300 000 ihmistä vetosivat jäsenvaltioihin, jotta EU ei esittäisi suden suojelun heikentämistä Bernin sopimuksessa.

”EU:n ehdotus alentaa suden suojelustatusta Bernin sopimuksessa on hyvin ristiriitainen, sillä komission oman selvityksen mukaan susien aiheuttamia vahinkoja kotieläimille nimenomaan ei ole tehokasta ennaltaehkäistä tappamalla susia”, sanoo WWF:n ohjelmajohtaja Petteri Tolvanen tiedotteessa. 

WWF kannustaa ennen kaikkea susivahinkojen ennaltaehkäisyyn. Kotieläimiä voidaan suojata tehokkaasti muun muassa susiaitojen ja laumanvartijakoirien avulla. 

"Ja nykyinen lainsäädäntö antaa mahdollisuuden poiketa suden tiukasta suojelusta silloin kun se on tarpeen”, Tolvanen muistuttaa. 

Lue myös: Tämän vuoden ruissato jäi heikoksi eikä riitä vuodeksi - yksi peltokasvi teki kuitenkin ennätyksen

Lue myös: Korkeasaareen saapui uusi tulokas

Lue myös: Oletko jo maistanut tätä erinomaista ruokasientä? Voi hyödyntää jopa kokonaisina sienipihveinä

Lähteet: Valtioneuvosto ja WWF Suomi

Kilpailut

Uusimmat