Kuva: Shutterstock

HUS: Alle 16-vuotiaiden vakavat sähköpotkulautavammat lisääntyneet

30.09.2024 13:15 - Sanni Seppä

Suurin osa vammautuneista on poikia ja keskimäärin 12-13-vuotiaita.

Alle 16-vuotiaiden vakavien sähköpotkulautavammojen määrä on kasvanut Husin alueella, vaikka vammautuneiden kokonaismäärä on laskussa. Asia selviää Husin viiden vuoden seurantajakson tuloksista. Husissa on hoidettu viimeisten viiden vuoden aikana 604 lasta ja nuorta sähköpotkulaudoilla tapahtuneiden onnettomuuksien vuoksi. 

Hus kertoo, että suurin osa vammautuneista on poikia ja keskimäärin noin 12-13-vuotiaita. Tapaturmat sattuvat yleensä arkipäivinä.

- Päivystyksiin hakeutuvat vain sellaiset lapset ja nuoret, jotka tarvitsevat lääkärin hoitoa. Potilaita tulee lähes päivittäin. Tämän lisäksi on varmasti paljon lapsia, jotka ovat saaneet esimerkiksi haavoja ja ruhjeita käyttäessään sähköpotkulautaa, mutta jotka eivät tarvitse sairaalahoitoa, tiedotteessa toteaa ylilääkäri Mikael Kuitunen Uudesta lastensairaalasta.

Suurin osa lasten ja nuorten haavereista on ollut haavoja ja ruhjeita. Tällaisia tapauksia on ollut viiden vuoden aikana yhteensä 334. Vakavia tuki- ja liikuntaelimien vammoja, kuten murtumia, on ollut 283 ja lieviä vammoja 175. 

Seurantajaksosta selviää, että myös pään vammat ovat yleisiä lapsilla ja nuorilla. Lieviä pään vammoja diagnosoitiin 221 ja vakavia pään vammoja 50. 12 lapsella on ollut sisäelinvammoja. Myös pari kuolemantapausta on sattunut, sillä kaksi lasta on menehtynyt pääkaupunkiseudulla sähköpotkulautaonnettomuuksissa tämän vuoden aikana.

- Viimeisen vuoden aikana erityisesti vakavien vammojen määrä on kasvanut, vaikka vammautuneiden kokonaismäärä on laskussa. Tämä on erityisen huolestuttavaa. Alaikäisen kohdalla vanhemman vastuu sähköpotkulaidan käytöstä korostuu, sanoo lastenortopedi Matti Ahonen Uudesta lastensairaalasta.

Lue myös: Nuoruusajan ystävillä yllättävä vaikutus terveyteen

Lue myös: Kulunut kesä oli Euroopassa kaikkien aikojen lämpimin

Lue myös: Hallitus kaavailee lisää leikkauksia työttömyysturvaan - voi vaikuttaa jopa sadoilla euroilla etuuteen

Lähde: HUS 

Kilpailut

Uusimmat