Kuva: Aleksi Lehikoinen

Hömötiaisen määrät tipahtaneet radikaalisti - tutkijat uskovat löytäneensä syyn

01.10.2024 12:15 - Minttu Tikkanen

Hömötiainen on vähentynyt etenkin 2000-luvulla.

Hömötiaisen määrät ovat tipahtaneet rajusti 2000-luvulla, ja laji määritelläänkin nopean häviämisensä vuoksi nykyään erittäin uhanalaiseksi. Aikaisemmin syiksi lintulajin vähenemiselle on ehdoteltu muun muassa toisten lajien kanssa käytyä kilpailua elintilasta, mutta ne on pikkuhiljaa suljettu pois. Nyt tutkijat uskovat löytäneensä todennäköisemmän syyn, ja se on metsien laatu.

– Tutkimuksessamme emme löytäneet mitään viitteitä, että näillä lajeilla olisi negatiivisia vaikutuksia hömötiaismääriin, ja suurin syy hömötiaisen vähenemiseen onkin tulosten perusteella metsän laadussa, kommentoi tiedotteessa yli-intendentti Aleksi Lehikoinen Helsingin yliopiston Luonnontieteellisestä keskusmuseosta, Luomuksesta ja Suomen Luontopaneelista.

Metsien laatuun vaikuttaa ennen kaikkea hakkuut. Hömötiainen tarvitsee elinympäristökseen erityisesti vanhaa metsää, jota on koko ajan hakkuissa kaadettu. Tätä havaintoa tukee sekin, että hömötiaiset säilyivät tutkimuksessa parhaiten keskitalvesta kevättalveen niillä alueilla, joilla vanhaa metsää oli enemmän.

– Tuloksemme tukevat käsitystä, että varttuneen metsän määrän väheneminen lisääntyneiden hakkuiden myötä ovat hömötiaisten kohonneen kuolleisuuden ja kannanlaskun taustalla,

Huoli vanhoista metsistä on aiheellinen, sillä yli 80-vuotiaiden metsien määrä on sekin vähentynyt Suomessa. Luonnonvarakeskuksen tietojen mukaan sen määrä on laskenut 32 prosentista 27 prosenttiin viime vuosien aikana. 

Tutkijoiden mielestä hakkuumäärien vähentäminen ja jatkuvan kasvatuksen metsätalous voisivat estää hömötiaisen kannanlaskua entisestään. Molemmat toimenpiteet olisivat myös ilmastonmuutoksen hidastamisen näkökulmasta hyödyllisiä.

Lue myös: Jokin näistä on vuoden hauskin eläinkuva - katso otokset pesukarhujen juoruilusta ja mietteliäästä simpanssista

Lue myös: Uusi kalalaji löydetty - nimettiin tutkijan isoäidin mukaan

Lähde: Helsingin yliopisto

Kilpailut

Uusimmat