Ympäristövahinkomaksujen kerääminen alkaa vuoden alussa – koskee tuhansia toiminnanharjoittajia
Vuoden 2025 alussa Suomessa otetaan käyttöön uusi ympäristövahinkorahasto, jolla pyritään siihen, että valtio ei joudu maksamaan toiminnanharjoittajien ympäristövelvoitteita verovaroin.
Ympäristövahinkomaksuilla varaudutaan maksamaan korvauksia ympäristövahingoista sekä niiden torjunta- että ennallistamiskustannuksista, kun korvausta ei saada perittyä varsinaiselta vastuutaholta esimerkiksi maksukyvyttömyyden vuoksi tai siksi, että vastuutahoa ei saada selvitettyä.
Rahastosta myönnetään lisäksi valtion talousarviosta siirrettävän määrärahan rajoissa harkinnanvaraisia avustuksia pelastustoimen järjestämisestä vastaaville tahoille ympäristövahinkojen torjunnan hankintoihin.
Maksuvelvollisuus koskee lähes kaikkia ympäristönsuojelulain perusteella luvan- ja ilmoituksenvaraisia sekä rekisteröitäviä toimintoja. Maksun piiriin kuuluu esimerkiksi erilaiset kaivos- ja jätteenkäsittelytoiminnot sekä metsä-, metalli- ja energiantuotantoalan toiminnot, kuten myös esimerkiksi polttoaineiden jakeluasemat, turvetuotanto ja tietyt eläinsuojat.
Ensi vuonna rahastoon maksetaan 400 euron kertaluonteisia ympäristövahinkomaksuja ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavasta toiminnasta. Vuodesta 2026 alkaen siirrytään vuosimaksuihin, joiden suuruus vaihtelee 200 euron ja 30 000 euron välillä, riippuen toimintaan liittyvän ympäristön pilaantumisen vaarasta.
Ympäristövahinkomaksut kantaa Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus. Se lähettää vuoden 2025 aikana maksupäätökset niille toiminnanharjoittajille, jotka kuuluvat kertaluonteisen maksun piiriin.
Lue myös: Espoossa lammesta on löytynyt haitallinen vieraslaji
Lue myös: Sosiaalisessa mediassa jaetaan virheellistä tietoa horrostamaan valmistautuvista siileistä
Lue myös: Verokorttiin merkittävä muutos ensi vuonna: "Paljon pyydetty"
Lähde: Ympäristöministeriö