Kuva: Shutterstock

Turvaistuinseuranta osoitti vakaviakin puutteita, kertoo Liikenneturva

21.11.2024 20:15 - Vilma Toikka

Vastuu lapsen turvallisesta matkustamisesta on aikuisella.

Liikenneturva osallistui syyskuussa poliisin turvalaitevalvontaan, jossa huomattiin vakavia puutteita lasten turvallisessa matkustamisessa. Kahdeksalla paikkakunnalla tehtiin yhteensä 278 kirjausta, joissa havaittiin, että joka viidennen lapsen kohdalla turvalaitteessa tai kiinnityksessä oli puutteita.

Liikenteessä havaittiin myös tapauksia, joissa pienet lapset matkustivat ilman minkäänlaista turvalaitetta. Näistä poliisi määräsi sakkoja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Mikkelin aluetoimipisteen yhteyspäällikkö Eini Karvosen mukaan kuitenkin suurin osa seurannoissa tavatuista kuljettajista kuljetti lastaan turvallisesti ja lähes pilkuntarkasti.

- Lainkohta turvaistuimista tuntuu olevan hyvin tiedossa. Iso osa huoltajista tietää myös Liikenneturvan ohjeistuksen, jonka mukaan on turvallisinta kuljettaa lasta selkä menosuuntaan vähintään neljävuotiaaksi asti, Karvonen täsmentää.

On olemassa kuitenkin toinen ääripää. Karvosen mukaan osa istuimista voi jo silmämääräisesti olla huonokuntoinen eivätkä vyöt mene kiinni. Joskus lapsi jätetään kokonaan ilman turvavyötä. 

Jos turvaistuinta ei ole kiinnitetty tai lapsi istuu ainoastaan turvavöissä, kerrotaan usein syyksi matkan lyhyys. Onnettomuuksia voi tapahtua yhtä lailla myös lyhyemmillä matkoilla, joten turvallisesta kuljettamisesta tulee pitää huolta aina tien päälle lähtiessä. 

Seurannassa havaittiin, että vain vähän yli puolet alle kolmivuotiasta lapsista matkusti selkä menosuuntaan.

- Vanhemman on hyvä ymmärtää, että lapsen pää on painava ja niska herkkä. Selkä menosuuntaan olevissa istuimissa ne saavat parhaimman tuen mahdollisessa törmäystilanteessa.

Laissa on määrätty, että lapsen tulee käyttää turvalaitetta autossa, kunnes hän on 135 cm pitkä. Asianmukaista turvalaitetta liikenneturva suosittelee kuitenkin 150 cm pitkäksi asti. Selkä menosuuntaan asennettua turvaistuinta tulisi käyttää mahdollisimman pitkään, mutta vähintään nelivuotiaaksi asti.

Lue myös: Onko kahden T:n taktiikka sinulle tuttu? Tärkein muistettava asia liukkaalla kelillä

Lue myös: Tiedätkö, miten autoilla turvallisesti lapsen kanssa? Osa sortuu vaaralliseen harhaluuloon

Lähde: Liikenneturva

Kilpailut

Uusimmat