Tänä vuonna 83 hukkunutta - heitä yhdistää edelleen usein yksi piirre
Suomessa on hukkunut tänä vuonna tammi-marraskuun välillä yhteensä 83 ihmistä, kertoo Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto SUH. Marraskuun aikana hukkuneita oli kaksi.Luku vastaa hyvin esimerkiksi viime vuotta, jolloin samalla aikavälillä hukkui 82 ihmistä.
Hukkuvista leijonan osa on edelleen vuosittain miehiä, keskimäärin jopa 87 prosenttia hukkuvista.
Tänä vuonna 83 hukkuneesta ihmisestä 54 on ollut miehiä ja 7 naisia, joiden lisäksi 22 tapauksessa sukupuoli ei ole tiedossa.
Hukkumistapaukset jakaantuvat sen sijaan niin vesiliikenteeseen, uintiin kuin jäällä liikkumiseenkin. Tänä vuonna hukkumisista 17 tapahtui vesiliikenteessä, 23 uidessa, 9 jäihin vajotessa, 2 veteen pduotessa ja 32 tapauksessa, jossa tapahtumien kulku ei ole selvillä.
Talviaikaan vaaratilanteen aiheuttavat erityisesti heikot jäät. SUH:n vesiturvallisuusasiantuntija Anne Hiltunen muistuttaa, että vaikka sää alkaa jo tuntua talviselta ja pienemmät vesistöt saattavat olla jo jäässä, ei jäälle menon turvallisuudesta aina silti ole takeita.
Esimerkiksi jäälle satanut lumi saattaa luoda oman vaaratilanteensa, kun mahdollisia sulia kohtia ei havaitse.
- Koska Suomi on maantieteellisesti pitkä maa, jääolosuhteissa on suurta vaihtelua eri alueilla. Vaikka suuret järvet ja meri voivat olla vielä avoimia, pienemmät vesistöt saattavat jo kantaa jäällä liikkujia. On kuitenkin muistettava, että pakkassäät tai kalenterin vaihtuminen talvikuukausiin eivät takaa jään turvallisuutta. Lumikertymät toimivat eristeenä jään päällä, hidastaen sen vahvistumista ja piilottaen mahdolliset vaaranpaikat, Hiltunen sanoo.
Jäällä liikkuessa pitäisikin huomioida turvallisuus aina myös varustuksessa. Paras turvaväline jäälle lähtiessä on mukana oleva kaveri. Turvaa tuovat myös kaulalle heitettävät jäänaskalit ja puhelin vedenkestävässä pussissa.
Lue myös: Tiedätkö, miten hukkuva pelastetaan? Muista yleinen vaara pelastusoperaatiossa
Lue myös: Mistä tunnistat hukkuvan? Suomalainen asiantuntija kertoo merkit, joista tunnistat hädän
Lähde: Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto