Ilmastonmuutos lähes varmasti lisäsi Los Angelesin maastopalojen tuhoisuutta, uskovat tutkijat
Ilmastonmuutoksen uskotaan pahentaneen Los Angelesissa viime kuussa riehuneita tuhoisia maastopaloja, uskovat tutkijat. Asiasta uutisoi muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.
Alueella vallinnut ja maastopaloille otolliset olosuhteet tarjonnut poikkeuksellisen kuuma ja kuiva sää oli tutkijoiden mukaan osaltaan ilmastonmuutoksen aiheuttama. Tutkijoiden mukaan ilmastonmuutos teki vastaavista tuhoisista olosuhteista jopa 35 prosenttia todennäköisemmät kuin ne olisivat ilman ilmastonmuutoksen myötävaikutusta olleet.
Kuumuuden lisäksi suurin vaikuttava tekijä onkin kuivuus. Los Angelesissa tammikuussa koettu poikkeuksellinen kuivuus on tutkijoiden mukaan nyt 2,4-kertaisesti todennäköisempää kuin ilman ilmastonmuutoksen vaikutusta.
Tutkijoiden mukaan on käytännössä täysin varmaa, että ilmastonmuutos pahentaa maastopaloja, vaikka vastaavat luonnonilmiöt ovatkin aina monien osien summia.
Viranomaisten mukaan ilmastonmuutos vaikuttaa myös Kalifornian maastopalokauden tyypilliseen kestoon, sillä kuiva, sateeton ja kuuma ilma vallitse yhä pidemmän aikaa vuodesta. Tutkijat laskivat, että kuiva kausi on pidentynyt ilmastonmuutoksen myötä 23 päivällä vuodessa Kaliforniassa.
Saadakseen vastaavia tuloksia tutkijaryhmä WWA, World Weather Attribution, on luonut erilaisia malleja, jossa vertaillaan skenaarioita noin 1,2 astetta lämmenneessä ilmastossa ja sitä, mitä olisi tapahtunut ilman ilmastonmuutoksen vaikutusta.
Los Angelesin maastopaloissa kuoli 30 ihmistä ja tuhoutui yli 10 000 kotia. Palot riehuivat pahimmillaan tammikuun alussa.
Lue myös: Artistit keräävät rahaa Los Angelesin tulipalojen uhreille - konsertit katsottavissa myös Suomessa
Lue myös: Tämänhetkiset maastopalot pahimmat Los Angelesissa koskaan, sanoo Biden
Lähde: BBC