Kuva: Shutterstock

Ota nämä asiat haltuun ennen kuin suuntaat jäälle

16.02.2025 18:15 - Sanni Seppä

Jäällä liikkuessa turvallisuus on kaiken a ja o.

Jäällä liikkuessa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta tänä talvena, muistuttaa Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto. Tänä talvena sääolosuhteet ovat aiheuttaneet merkittäviä eroavaisuuksia jäätilanteissa eri alueilla.

Tammikuussa esimerkiksi eteläisen Suomen järvialueilla jääpeite on ollut keskimääräistä ohuempaa. Jään paksuus tulee varmistaa ennen sille astumista. Ihmisen alla tulisi olla 10 senttimetriä teräsjäätä, liitto muistuttaa.

"Mikäli suunnittelet jäällä liikkumista hiihtolomalla ja olet vieraalla paikkakunnalla, turvallisin vaihtoehto on hyödyntää merkittyjä jääreittejä. Näillä reiteillä jääolosuhteet tarkastetaan säännöllisesti, ja reittien ylläpidosta vastaavat kunnat, kaupungit tai paikalliset toimijat, mikä parantaa liikkujien turvallisuutta", vinkkaa  SUH:n vesiturvallisuusasiantuntija Anne Hiltunen tiedotteessa.

Näin liikut jäällä turvallisesti

- Kaveri kannattaa ottaa mukaan, meni sitten tutulle lähijäälle tai vieraalle alueelle. Jos hätätilanne iskee, voi toinen hälyttää apua. Kertokaa myös lähimmäisillenne mihin olette menossa. 

- Jään kantokyvystä kertoo virheetön teräsjää. Aikuisen yksin kulkevan ihmisen alla tulee olla vähintään 10 senttimetriä teräsjäätä. Teräsjää on lujaa yhtenäistä jäätä, joka syntyy suoraan vedestä. Jos jäällä mielii liikkua moottorikelkalla tai mönkijällä, tulee jään olla vähintään 15 senttimetrin paksuista. Autolla tulee liikkua vain merkityillä jääteillä.

- Jäätilanne voi vaihdella eri puolilla Suomea ja paikallisestikin. Selvitä siis jäätilanne ennen jäille menoa.

- Jäihin vajoamisen varalta kannattaa mukaan pakata jäänaskalit. Jäänaskalit asetetaan kaulalle roikkumaan. Myös metallipäinen jääsauva on oiva apuväline, koska sillä voi kokeilla jään kestävyttä. Mukaan kannattaa pakata myös pilli, jolla pystyy hälyttämään apua. 

- Pakkaa mukaan vaihtovaatteita vesitiiviisti reppuun ja pidä kännykkä ulottuvillasi. Repun sivutaskuun kannattaa kiinnittää heittoliina tai köysi, jolla voi tarvittaessa auttaa toista. Myös kuivapuku kannattaa pakata mukaan. Kelluttava reppu kiinnitetään sekä lantiovyöllä että haarahihnalla. Repusta tekee kelluvan vesitiiviissä pussissa olevat vaihtovaatteet.

- Kiinnitä huomiota mahdollisiin vaaranpaikkoihin. Jää voi olla ympäristöään heikompaa virtaavan veden alueilla, kuten joissa, järvien kapeikoissa ja karikkojen päällä. Riskipaikkoihin lukeutuvat myös viemäreiden laskualueet, siltojen sekä laitureiden kupeet ja kaislikot.

Jäällä tulee liikkua erityisen varovaisesti. (kuva: Shutterstock)

Lue myös: Tehdastyöntekijä jäi koneeseen puristuksiin ja kuoli

Lue myös: Kuinka toimia onnettomuuspaikalla? Kyselyn perusteella joka neljäs ei tiedä

Lähde: Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto  

Kilpailut

Uusimmat