Kuva: Shutterstock
Nuorten nettikiusaaminen räjähti käsiin - yksi somealusta päänäyttämönä
Nuoret ja nettikiusaaminen -selvitys kertoo karua kieltä nuorten nettikiusaamisesta.
Mannerheimin Lastensuojeluliiton juuri julkaistu Nuoret ja nettikiusaaminen -selvitys kertoo karua kieltä 13–18-vuotiaiden kiusaamisesta sosiaalisessa mediassa ja peliympäristöissä.
Tulosten mukaan kiusaaminen on lisääntynyt hälyttävästi kaikissa kanavissa. Lähes 20 prosenttia vastaajista kertoi kokevansa kiusaamista päivittäin. Kiusaaminen ilmenee muun muassa epäsuorana ilkeilynä, vihjailuna ja tahallisena viesteihin vastaamatta jättämisenä.
Erityisesti ryhmän ulkopuolelle jättäminen, uhkailu ja kiusaamisväkivalta ovat yleistyneet.
– Valitettavasti emme ole yllättyneitä tuloksesta. Tulokset vahvistavat muidenkin tutkimusten karua kieltä nuorten pahoinvoinnin tilanteesta. Erityisen surullista on, että kiusaamisen lisääntymisen ohella siihen puuttuminen on vähentynyt huomattavasti ja kiusaamisella tuntuu olevan mitättömät seuraukset kiusaajalle, toteaa pääsihteeri Milla Kalliomaa Mannerheimin Lastensuojeluliitosta.
Koska netissä voi esiintyä myös anonyymisti, rehottaa kiusaaminen verkossa. Se saa myös jatkuvasti uusia muotoja.
Nuorten mukaan yksi sosiaalisen median alusta nousee ylitse muiden, nimittäin TikTok. Myös pelikulttuuriin liittyy nuorten mielestä haasteita. Pelien maailma on ympäristönä sellainen, jossa haukkuminen, rasismi ja naisviha ovat nuorten mukaan yleisiä ongelmia.
– Nettikiusaaminen aiheuttaa vastaajien mukaan esimerkiksi ahdistusta, itsetunto-ongelmia ja sosiaalista eristäytymistä. Kiusaajat tarvitsevat työkaluja ymmärtääkseen tekojensa seuraukset. Olen myös huolissani siitä, että merkittävä osa nuorista, 17 %, ei osaa arvioida, onko kiusannut vai ei, Aalto toteaa.
MLL:n mukaan nettikiusaamisen kitkemiseen tarvitaan monenlaisia toimenpiteitä, kuten aikuisten aktiivista puuttumista sekä alan tiukempaa valvontaa. Vanhemmilta Aalto toivoo tarkkaa havainnointia nuoren tekemisistä, nuoren tukemista sekä selkeää vastuun ottamista.
– Seuraa aiheesta käytävää keskustelua ja ota puheeksi some- ja pelialustojen haasteet oman lapsen kanssa. Osoittamalla, että välität, luot siltaa, joka kantaa silloin, kun jotain ikävää sattuu. Olemalla itse myös esimerkki, alleviivaat asian tärkeyttä.
Mannerheimin Lastensuojeluliitto toteutti ”Nuoret ja nettikiusaaminen” -kyselyn joulukuussa 2024. Kysely toteutettiin tietoliikenneyhtiö Elisan tuella ja se on osa Elisan ja MLL:n digihyvinvointiin keskittyvää kumppanuutta. Kyselyssä kartoitettiin nuorten kokemuksia ja ajatuksia nettikiusaamisesta. Kyselyyn vastasi yhteensä 6372 nuorta, joista tarkastelun kohteeksi valittiin 13–18-vuotiaat vastaajat (5990 nuorta).
Lue myös: Pienituloisten perheiden lapset joutuvat kiusatuksi muita useammin - yksi syy korostuu
Lähde: Mannerheimin lastensuojeluliitto