Kuva: Fotolia

Minkä ikäiselle lapselle kannattaa hankkia oma puhelin? Asiantuntijat kertovat, mitä ottaa huomioon

01.08.2016 10:00 - Rea Tallgren

Oma puhelin on usein ensimmäinen iso taloudellinen asia, mikä lapselle hankitaan. Vanhempien on hyvä opettaa lapselle paitsi puhelimenkäytön etikettiä ja puhelimen käyttöä myös rahankäyttöön liittyviä asioita.

Usein lapset saavat ensikosketuksensa kännykän käyttöön vanhempien tai sisarusten vanhoista puhelimista, kertoo Mannerheimin Lastensuojeluliiton mediakasvatuksen kehittäjä ja erityissuunnittelija Satu Valkonen. Näitä puhelimia käytetään usein vain pelaamistarkoitukseen.

Ensimmäinen itsenäisesti kodin ulkopuolella käytettävä kännykkä hankitaan lapselle yleensä kouluunmenon kynnyksellä.

Lapsi kannattaa ottaa mukaan jo ensipuhelinta ostettaessa. Lapsen pieneen käteen sopii luultavasti eri puhelin kuin isän tai äidin käteen. Lapsen kannattaa kokeilla erilaisia puhelinmalleja kädessään, jotta sen koko ei harmita myöhemmin.

Älypuhelin jännittää - usein turhaan

Nykyään yhä useamman lapsen ensikännykkä on älypuhelin, mikä asettaa erityisiä haasteita vanhemmille. Pelkkä soitto-ominaisuus ei lapsille riitä.

- Lapset tykkäävät valokuvata ja ottaa videoita ja pelata. Myös näihin asioihin pitäisi lapsen kanssa yhdessä tutustua. Ei riitä, että opettaa, miten puhelimella soitetaan ja miten puheluihin vastataan, Valkonen sanoo.

Toisaalta erilaisista ominaisuuksista voi olla paljonkin hyötyä pikkukoululaisille.

- Älypuhelin on hyvä valinta ensipuhelimeksi. Sitä on helppo käyttää, vaikka ei osaisi lukea tai kirjoittaa. Älypuhelimessa aloitusnäytön voi esimerkiksi räätälöidä niin, että soitto äidille tai isälle onnistuu yhdellä painalluksella. Lisäksi monet lapset viestittelevät vanhemmilleen ääniviesteillä ja videoilla. Näin nekin lapset, jotka eivät osaa vielä lukea, voivat viestiä vanhempien kanssa kätevästi, kertoo Tele Finlandin markkinointipäällikkö Aija Rainio

Rainion mukaan nykypäivän puhelinliittymissä on aina netti mukana. Monia vanhempia lapsen netin käyttö saattaa jännittää. Netin käytön voi myös estää lapsen puhelimesta mutta kannattaa muistaa, että kun puhelimessa on netti, voidaan se myös turvallisesti paikantaa.

- Siksi netti on ehdottoman hyvä juttu myös lapsen liittymässä, Rainio selittää. 

Muista estot

Maksulliset palvelunumerot kannattaa estää lapsen liittymästä kokonaan.

- Ilmaisilla palveluestoillamme vanhemmat varmistavat helposti, ettei lapsi pääse käsiksi vääränlaisiin sisältöihin tai tee ostoksia puhelinlaskun piikkiin, Rainio neuvoo. 

Vanhempia mietityttää usein myös sovellusten yllättävät kustannukset. Kannattaakin muistaa, että sovelluskaupassa voi tehdä tilin myös ilman luottokorttitietoja.

Lapsen liittymään voi myös ottaa käyttöön saldorajapalvelun, joka estää puhelinlaskun kasvamisen määriteltyä suuremmaksi. 

Yhteiset pelisäännöt

Uudesta puhelimesta riittää paljon keskusteltavaa. Valkosen mukaan ensin tulee varmistaa, että lapsi osaa pitää huolta kännykästä. Tähän kuuluu muun muassa laitteen riittävä lataaminen ja se, ettei kännykkää unohdella leikkien tiimellyksessä minne sattuu. 

Lapset saattavat käsitellä kännykkää huolettomasti, jolloin vahinkojakin voi sattua. Siksi esimerkiksi suojakuoret ja –pussit voivat olla hyviä lisähankintoja lapsen puhelimen oheen.

- Me suosittelemme kännykän ja tabletin akun latausta aina kun akussa on jäljellä 50 prosenttia. Näin lisätään akun käyttöikää, Rainio vinkkaa.

Lapselle on myös tehtävä selväksi, missä puhelinta ei saa käyttää. Koulun sääntöihin on hyvä tutustua, ja lapselle on painotettava, että koulumatkalla tulee keskittyä liikenteeseen eikä puhelimeen.

Rainion mukaan on tärkeää, että vanhemmat keskustelevat lapsen kanssa siitä, mihin ja miten puhelinta käytetään.

- Kannattaa käydä läpi esimerkiksi milloin puhelinta on soveliasta käyttää ja kertoa lisäksi, että puhelin on lapsen oma eikä esimerkiksi sen pääsykoodia kannata antaa kavereille.

Molemmat asiantuntijat nostavat esille myös tärkeän aiheen sosiaalisesta mediasta.

- Lasten kanssa kannattaa keskustella siitä, mitä tarkoittaa se, että kerran nettiin ladatut kuvat jäävät sinne ikuisiksi ajoiksi. 

Ei urkkimiselle

Valkonen painottaa avoimen keskustelun tärkeyttä. Vaikka vanhemman kuinka tekisi mieli ottaa lapsen kännykkä kouraan ja katsoa, mitä sieltä löytyy, tähän hänellä ei ole oikeutta. Lapsillakin on oikeus viestintäsalaisuuteen.

- Jos vanhempi osoittaa kiinnostuksensa siihen, mitä lapsi kännykällään tekee, lapsi myös oppii kertomaan niistä asioista, Valkonen summaa.

Myös Rainio kehottaa vanhempia suhtautumaan lasten puhelinkäyttöön arkipäiväisesti. 

- Ei kannata jännittää liikaa lapsen kännykän ja liittymän käyttöä. Kannattaa keskustella kännykän käytöstä lapsen kanssa ja rohkaista lasta puhelimen käytössä ja opetella sitä yhdessäkin. Ihan samalla tavalla, kun lapselta kysytään, miten meni koulupäivä, voi kysyä myös, mitä uutta lapsi on tänään oppinut puhelimestaan. Usein lapset pääsevät myös opettamaan vanhempiaan. 

Liikaa piruja ei kannata seinille maalata.

- Vaikka kännykän käytössä saatetaan nähdä monia vaarojakin, ei siihen kannata kuitenkaan suhtautua liian pelokkaaksi: digiaika ei ole peikko, kunhan siihen tutustutaan yhdessä, Rainio summaa. 

Kilpailut

Uusimmat