Kaupallinen yhteistyö Tämän sisällön sinulle tarjoaa S-market
Italian ruokakulttuurissa on piirre, joka yllättää monet ulkomaalaiset - Jyrki Sukula kertoo
Italialainen ruoka on valloittanut suomalaistenkin sydämet. Pizzat ja pastat ovat jo täyttä arkiruokaa. Tästä huolimatta emme välttämättä ymmärrä, mitä se aito italialainen ruokakulttuuri on.
Huippukokki Jyrki Sukula huomauttaa, että ruokakulttuuri ei ole suinkaan samanlainen joka puolella Italiaa toisin kuin monet suomalaiset saattavat luulla. Sukula asuu perheineen Italiassa Piemontessa ja tuntee sikäläiset tavat suhtautua ruokaan. Sukula kertoo Voice.fi:lle, että Italiassa paikallisuus määrittää paljon ruokakulttuuria. Reseptit ja raaka-aineet vaihtelevat maakunnittain, mutta asenteessa ruokaan voi nähdä koko kansaa yhdistäviä tekijöitä.
- Koko italialaista ruokakulttuuria voisi kuvata sanoilla ylpeys, intohimo, arvostus ja perinteet, Sukula sanoo.
Paikallisia eroja on esimerkiksi jauhelihakastikkeissa, eikä esimerkiksi kaikille tuttu bolognesekastike ole mikään yleisitalialainen juttu. Jyrki Sukula kertoo, että Bolognan alueella syödään pasta bolognesea, kun taas Piemontessa tajarin al ragùta. Bolognesessa käytetään possun jauhelihaa ja tajarin al ragùssa käytetään puolestaan naudan jauhelihaa. Erona on myös se, että bolognese tehdään kuivattuun spagettiin ja tajarin al ragù tuorepastaan.
Jyrki Sukulan mukaan erityisesti kaksi ruokaa paljastavat, missä maakunnassa ollaan: pastat ja juustot.
- Jokaisessa 20 maakunnassa on omat juustot ja pastat. Jos otetaan tarkasteluun pastat, niin pohjoisessa syödään tuorepastoja, jotka ovat usein hyvin rikkaita raaka-aineiltaan. Mitä etelämmäksi mennään, sitä yksinkertaisemmaksi pasta muuttuu, Sukula kertoo.
Jos mielit omaan keittiöösi italialaisia tuulahduksia, voit katsoa alta reseptit pasta carbonaraan ja uunissa tehtävään nyhtökaurabologneseen. Lisää italialaisen keittiön reseptejä pääset katsomaan tästä linkistä. Resepteihin ainekset löydät esimerkiksi S-marketista.
Pasta carbonara
Ainekset:
500 g pastaa
vettä ja suolaa keittämiseen
1 (salotti)sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
140 g (1 pkt) fileepekonia
2 kananmunaa
1 1/2 dl ruokakermaa
2-3 rkl hienoksi raastettua parmesaania
rouhittua mustapippuria
Valmistus:
1. Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipulisilppu öljyssä. Silppua pekoni ja lisää se pannuun sipuleiden sekaan. Paista melko kovalla lämmöllä, kunnes pekoni saa väriä ja rapeutuu.
2. Riko kananmunat kulhoon ja lisää ruokakerma, parmesaani ja pippuria. Valuta pastasta vesi ja kaada takaisin kattilaan. Lisää sipuli-pekoniseos ja kananmuna-kermaseos. Kypsennä hetki sekoitellen keskilämmöllä, kunnes kananmunaseos hieman sakenee.
3. Tarkista maku ja lisää pippuria vielä maun mukaan. Tarjoa heti.
Lisää reseptistä pääset lukemaan tästä linkistä.
Nyhtökaurabolognese uunissa
Ainekset:
2 porkkanaa
3 varsisellerin vartta
3 valkosipulinkynttä
3 rkl oliiviöljyä
240 g (1 pkt) nyhtökauraa
400 g (1 prk) tomaattimurskaa
2 dl vettä
1 tl savupaprikajauhetta
1 tl suolaa
2 tl oreganoa
Valmistus:
1. Säädä uuni 190 asteeseen. Kuori ja raasta tai kuutioi porkkanat. Silppua sellerinvarret. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.
2. Kuullota kasviksia öljyssä padassa tai uuninkestävässä kattilassa sekoitellen 2 minuuttia. Lisää nyhtökaura, murustele sitä pienemmäksi haarukalla ja paista 2 minuuttia. Lisää tomaattimurska, vesi ja mausteet.
3. Kypsennä bolognesekastiketta uunin keskitasolla noin 45 minuuttia. Sekoita kerran kypsentämisen aikana ja lisää vettä tarvittaessa. Tarjoa nyhtökaurabolognese spagetin kanssa.
Lisää reseptistä pääset lukemaan tästä linkistä.
Lue myös: Lähde tänä viikonloppuna makumatkalle - katso kolme reseptiä, jotka vievät kielen mennessään
Lue myös: Jyrki Sukula Atlantin yli -sarjasta: "Olisin nauttinut älyttömästi, jos ei olisi tarvinnut kokata"