Nyt on aika siirtyä huonekasvien hoitorutiineissa talviaikaan - 7 vinkkiä, miten huonekasvit selviävät kevääseen
Kesäajan hoitorutiinit huonekasveille on nyt aika laittaa uusiksi, sillä päivän pituus on painunut alle 12 tuntiin koko maassa. Esimerkiksi Helsingissä päivän pituus on jo alle 11 tuntia.
Päivän lyhentyminen tarkoittaa huonekasveille kasvun hidastumista ja talvilepoon valmistautumista. Vuoden pimeimpinä kuukausina, marras-tammikuussa, kasvu on täysin pysähdyksissä.
Nyt on siis hetki vähentää kasvien lannoitusta ja kastelua. Liikakastelu onkin yleinen syy viherkasvien kuolemaan talvikautena.
Ensimmäisenä märkyydestä ottavat nokkiinsa mehevälehtiset ja -vartiset mehikasvit, kuten rahapuu, pylvästyräkki ja kaktukset. Myös muut viherkasvit kituvat märäksi kastelussa mullassa, koska se on ilmaton. Märässä mullassa juuret alkavat ruskettua ja lehdet kellastua. Lopulta koko kasvi voi nuupahtaa ja kuolla, kertoo Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula tiedotteessa.
Syksyllä ja talvella on turvallisempaa antaa mullan reilusti kuivahtaa kastelujen välillä kuin kastella varmuuden vuoksi.
Myös lannoitus voidaan lopettaa marras-tammikuun väliseksi ajaksi, jos kasvit eivät saa lisävaloa. Lannoituksen tilalla annetaan merileväuutetta, joka lisää kasvien elinvoimaisuutta. Merilevää voi antaa joko kastelu- tai sumutusveteen sekoitettuna.
Huonekasveille on pimeänä vuodenaikana syytä myös tarjota mahdollisimman paljon valoa eli siirtää kasvit valoisalle ikkunalle. Ellei kasvit saa riittävästi valoa, on kasvivaloihin turvautuminen hyvä vaihtoehto.
Kiiltävälehtisten kasvien valonsaantia voi parantaa pitämällä kasvit puhtaana pölystä joko pyyhkimällä kostealla sienellä tai suihkuttamalla kasvit säännöllisesti.
Seitsemän vinkkiä, miten huonekasvit selviävät kevääseen:
– Vähennä kastelua.
– Siirrä kasvit valoisalle ikkunalle.
– Vähennä lannoitusta.
– Lisää ilmankosteutta kokoamalla kasvit ryhmiksi.
– Pidä kasvin lehdet puhtaina pölystä.
– Anna kasveille merileväuutetta.
– Kasvivaloilla voit kompensoida vähäistä auringon valoa.
Lue myös: Kastele oikeaan aikaan, älä pidä tuulettimen lähellä - katso miten pidät kasvit elossa helteellä
Lähde: Biolan