Kuva: SHUTTERSTOCK

Kesämökki talvikuntoon - 8 kohdan muistilista talviteloille laittamiseen

04.11.2023 10:15 - Rebekka Silvennoinen

Syksyn edetessä on aika valmistella kesämökki talvea varten.

Hei hei kesämökki, nähdään taas ensi keväänä! Ja jotta jälleennäkeminen sujuisi mukavissa merkeissä, kannattaa kesämökki laittaa huolella ja ajan kanssa talviteloille. 

Listasimme toimenpiteet kesämökin talviteloille laittoon. 

1. Siimahännät kuriin

Viilenevät ilmat houkuttelevat hiiret ja muut mahdolliset tuholaiset sisätiloihin mukavampiin oloihin. Mökistä onkin poistettava kaikki syötäväksi houkutteleva. Ruuan laitto keittiönkaappeihin sisälle ei auta, sillä siimahännät kyllä haistavat mahdollisen murkinan. Myös keittiön huolellinen siivoaminen on tärkeää. 

Laita hiirenloukut mökkiin vain, jos sinulla on mahdollisuus käydä loukuilla säännöllisesti. Raadoista tulee hajuhaittoja ja ne houkuttelevat muita hyönteisiä sisätiloihin. 

Hiirten tuloa mökkiin voi estää äänikarkottimella. Myös kaikkien rakojen verkottamminen ja tilkitseminen on tärkeä toimenpide. 

Patjat kannattaa nostaa nojaamaan seinää vasten pystyasentoon, ettei hiiret rakenna niihin pesiä.

2. Putket tyhjiksi

Jos mökki jää kylmilleen talvella, sulje vedet ja tyhjennä putkistot huolellisesti. Myöskään hanan sisälle ei saa jäädä vettä. Pienikin määrä vettä saattaa jäätyessään halkaista putken ja aiheuttaa mahdollisesti vahinkoja. 

Vesijäämät tulee tyhjentää myös piharuukuista, viemäreistä, boilerista, pihaletkuista, ämpäreistä, pumpuista sekä painepesurista. 

3. Savupiipulle hattu

Laita savupiipun päälle suoja, ettei kosteus, lumet tai eläimet pääse hormiin. Älä kuitenkaan tuki piipun ilmanvaihtoa täysin vaan jätä pieni rako, jotta ilman pääsee kulkemaan hormin kautta. 

4. Jääkaappi raolleen

Sulata jääkaappi ja pakastin ennen lähtöä. Jätä laitteiden ovet raolleen, jotta ne ei homehdu talven aikana. 

5. Soutuvene suojaan

Soutuvene kannattaa vetää kuivalle maalle tarpeeksi kauas rannasta ja kääntää se ylösalaisin. Jos peität veneen vielä pressulla, tee se ilmavasti. Vene tulee olla suojattuna talven ajan oikein, jotta vakuutus mahdollisesti korvaa sattuneet vahingot. 

6. Varmista ilmanvaihto

Jotta keväällä ei mökillä odottaisi tunkkainen haju, tulee ilmanvaihto pitää kunnossa myös talven ajan. Jätä piipun ilmanvaihtohormi, mökin ilmanvaihtoräppänät, venttiilit ja tuhkaluukku auki, jotta ilma pääsee kiertämään eikä kosteus kerry mökin rakenteisiin ja irtaimistoon. 

7. Lämmöt kuntoon

Mökin riittävä talvilämpötila riippuu muun muassa mökin varustelusta kuten kodinkoneista tai käyttövesien vesiputkista. Rakenteiden talvikosteutta pystyy torjumaan pitämällä mökillä noin 7–10 asteen peruslämpöä talven yli. 

Jo yksittäinen sähkökäyttöinen lämpöpatteri voi riittää pitämään mökin sisälämpötilan tarpeeksi ylhäällä talven ajan. Sähköpatterin ympäristö tulee kuitenkin pitää tyhjänä eikä patterin päälle saa jättää mitään tulipaloriskistä johtuen. 

8. Kylmä mökki kuntoon

Jos mökki on talven ajan kylmillään, kannattaa sähköt napsaista pois päältä. Näin voi helposti välttää mahdolliset oikosulut ja siitä johtuva tulipalo. 

Lue myös: Suomen kauneimmaksi kesämökiksi valittiin "tavallisten ihmisten mökki" - aito mökkitunnelma lumosi tuomarit ja katsojat

Lue myös: Mökkikausi alkaa pääsiäisenä - varmista mökin paloturvallisuus ja vältä vaaranpaikat

Lähde: If

Kilpailut

Uusimmat