Kuva: Shutterstock

"Tuo turvaa myös vuokralaiselle" - ainakin nämä 3 asiaa vuokrasopimukseen tulisi sisällyttää

14.08.2024 20:15 - Sanni Seppä

Suomen vuokranantajat muistuttaa, että huolella tehty vuokrasopimus tuo turvaa sekä vuokranantajalle että vuokralaiselle.

Huolella tehty vuokrasopimus ehkäisee ristiriitoja ja kahnauksia vuokranantajan ja vuokralaisen välillä, ja molempien osapuolten onkin syytä olla hereillä sopimusta laatiessa. Suomen Vuokranantajien lakiasiantuntija Juha-Matti Pyrrö on listannut kolme tärkeää seikkaa, jotka ainakin kannattaa huomioida vuokrasopimusta tehdessä.

1. Vuokravakuus

Vuokravakuutena voidaan antaa rahaa, pankkitalletus tai jonkun henkilön antama takaus. Jälkimmäisessä tapauksessa omavelkaisen ja rajattoman takauksen antanut henkilö vastaa kaikista vuokralaisen sopimusrikkomuksista kuten omasta velastaan. Vuokravakuus toimii ikään kuin panttina vuokratoiminnan riskien varalta.

- Vakuuden asettamisen määräpäivän tulee olla ennen avainten luovuttamista. Lisäksi sitä koskeva ehto kannattaa selkeyden vuoksi muotoilla siten, että vakuus asetetaan kaikkien sopimusvelvoitteiden laiminlyöntien varalta, Pyrrö neuvoo tiedotteessa.

Vuokrasopimus kannattaa laatia huolella. (kuva: Shutterstock)

2. Määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sopimus?

Vuokrasopimuksessa voidaan määritellä, onko sopimus määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva. Myös toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa voidaan sopia irtisanomisajan ensimmäisestä alkamisajankohdasta.

- Tällaisilla sopimuksilla pyritään tuomaan pysyvyyttä vuokrasuhteeseen. Ehtoa voidaan tehostaa sanktioimalla ennenaikainen irtisanominen sopimussakolla. Tällainen ehto tuo turvaa myös vuokralaiselle, joka voi luottaa vuokra-asuntonsa pysyvyyteen.

Määräaikainen sopimus taas on hyvä ratkaisu silloin, kun vuokrasuhteelle on tarvetta vain tietyn ajan. Määräaikainen sopimus kannattaa laatia esimerkiksi silloin, jos asunnon omistaja on lähdössä muualle työkomennukseen ja haluaisi täksi ajaksi asuntoon vuokralaisen.

3. Vuokrankorotusehto

Sopimukseen tulee määritellä vuokran hinta sekä vuokrankorotusehto. Vuokrankorotus mahdollistaa vuokranantajalle vuokran korotuksen, mutta siihen ei ole velvoitetta. Vuokrankorotusehdon sisällöstä voidaan sopia vapaasti, kunhan se pysyy kohtuullisena ja riittävän yksilöitynä. 

Jos vuokra korottuu kerralla todella tuntuvasti, ei vuokralaisen maksukyky välttämättä taivu siihen. Tämä taas voi johtaa vuokrasopimuksen irtisanomiseen ja tyhjään kuukauteen. Tämän jälkeen vuokranantajan kontolle jää löytää jälleen uusi vuokralainen, jossa on aina oma vaivansa.

- Vuokrasuhteissa korostuu osapuolten luottamus toisiaan kohtaan. Vuokranantaja ja vuokralainen voivat varsin vapaasti sopia vuokrasuhteen ehdoista, mutta pitkässä sopimussuhteessa kaikkiin muutoksiin ei aina pysty ennakolta varautumaan. Tästä syystä avoin viestintä vuokrasuhteeseen liittyvistä asioista ja reilut pelisäännöt edesauttavat sitä, että asiat etenevät jouhevasti myös silloin, kun osapuolten tilanteissa tapahtuu muutoksia.

Lue myös: "Voi tulla yllätyksenä vuokralaiselle" - Tiesitkö tätä tärkeää seikkaa vuokrasopimuksen solmimisesta?

Lue myös: Huijarit väijyvät nyt myös vuokra-asuntomarkkinoilla - näistä merkeistä tunnistat nettihuijarin

Lue myös: Kuuluuko vuokrasopimukseesi sopimussakko? Näissä tapauksissa se ei jää vuokralaisen maksettavaksi

Lähde: Suomen vuokranantajat 

Kilpailut

Uusimmat