Kuva: Shutterstock

Tee klassikkokarkit itse kotona - Leenan helpolla ohjeella onnistut

05.10.2024 12:15 - Hanna Levänen

Pihlajanmarja on superfoodia, josta voi loihtia vaikka joululahjoja.

Suomen syksyiseen luontoon kuuluu ehdottomasti eri oranssin ja punaisen sävyissä hehkuvat pihlajanmarjat.

Pihlajanmarjat ovat varsinaista superfoodia, sillä ne sisältävät runsaasti C-vitamiinia. Harva kuitenkaan hyödyntää niitä ruuanlaitossa ja leivonnassa niiden happaman ja karvaan maun vuoksi. Tänä syksynä pihlajanmarja on kuitenkin noussut kotikeittiöissä trendiksi, erityisesti yhdessä muodossa.

Lähestyvä joulunaika on saanut monet miettimään itsetehtyjä lahjoja. Näihin lukeutuvat muun muassa kotitekoiset hillot ja viinit, mehut sekä leivonnaiset. Vaan miten olisi itse valmistetut nostalgiaherkut eli pihlajanmarjakarkit?

Etenkin Facebookin kokkausryhmissä jaetaan tällä hetkellä innokkaasti kokemuksia karkkikokeiluista. Erilaisia versioita löytyy kullekin suulle, kirpeydestä ja makeudesta lähtien. Yksi kotikokeista on Leena Järvisalo, joka jakoi herkullisen reseptinsä muiden iloksi.

- Tänä syksynä olen tehnyt niitä neljästi. Ja marjoja on vielä pakkasessa odottamassa, Leena kertoo Voice.fi:lle.

Olisiko tämä Leenan ohje sinun tai jonkun läheisesi maun mieleen?

(kuva: Leena Järvisalo)

Kettukarkit

500 g pakastettuja pihlajanmarjoja terttuineen
3 dl vettä
5 dl sokeria
0,5 dl agar-agaria
pinnalle erikoishienoa sokeria

Keitä marjoja vedessä noin puoli tuntia. Seuraavaksi siivilöi mehu. Puserra myös marjoista kaikki mehu mukaan, tämä onnistuu parhaiten siivilän läpi.

Keitä pihlajanmarjamehu sekä sokeri kattilassa. Vuoraa vuoka leivinpaperilla.

Lisää agar-agar kiehuvaan mehuun. Keittele hetken aikaa ennen kuin kaadat marmeladiseoksen vuokaan. Tämän jälkeen hyydytä seosta yön yli.

Kun marmeladi on hyytynyt, leikkaa levy paloiksi. Viimeisenä silauksena pyörittele palat erityishienossa sokerissa.

Facebookin kotikokit suosittelevat Leenan tapaan marjojen pakastamista ennen karkkien valmistusta, varsinkin jos suosii makeampaa lopputulosta. Pakkasen puraisemat marjat nimittäin maistuvat makeammilta. Myös eri puiden marjojen mauissa on eroja. Jos kuitenkin olet kirpeän ystävä, kukaan ei estä käyttämästä pakastamattomia marjoja.

Parhaimpana vinkkinä ohjeiden testaajat kehottavat kokeilemaan rohkeasti ja muuntamaan reseptejä makunsa mukaan. Näin myös Leena on toiminut.

- Kaikista olemassa olevista olen muokannut kokemuksen perusteella toimivan, Leena kertoo reseptinsä synnystä.

Lue myös: Oletko jo maistanut tätä erinomaista ruokasientä? Voi hyödyntää jopa kokonaisina sienipihveinä

Lue myös: Tuleeko alumiinivuoka pestä, jotta sen voi laittaa metallinkeräykseen? Asiantuntijalta selkeä ohje

Kilpailut

Uusimmat