Kissalla todettu korona ensi kertaa Suomessa - mitä tehdä, jos lemmikillä epäilee tartuntaa?
Kissalla on todettu koronavirustartunta ensimmäistä kertaa Suomessa, tiedottaa Ruokavirasto.
Näyte oli otettu sairaasta kissasta, jonka omistaja epäili sen saaneen tartunnan ihmisiltä. SARS-CoV-2-tartunta varmistui laboratoriotutkimuksissa. Löydöksestä ei seuraa viranomaistoimenpiteitä.
Omistajan mukaan kissa voi jo paremmin.
Mitä tehdä, jos epäilee tartuntaa lemmikillä?
Ruokavirasto kertoo, että jos ihmisen COVID-19-tautiin sairastumisen jälkeen samassa taloudessa olevalle kissalle tulee hengitystie- tai ruuansulatuskanavaoireita, voi kissan tartuntaa pitää mahdollisena. Lemmikki kannattaa silloin pitää sisällä.
- Jos lemmikin oireet edellyttävät eläinlääkärin hoitoa, omistajan tulee ensin ottaa eläinlääkäriin yhteyttä puhelimitse ja ilmoittaa epäilystä tässä yhteydessä, virasto kertoo.
Eläinlääkäri keskustelee mahdollisesta koronanäytteenotosta Ruokaviraston laboratorion kanssa. Näytteenotto tehdään omistajan kustannuksella, mutta näyte tutkitaan maksutta Ruokavirastossa.
Ihmisten rokottaminen suojaa myös eläimiä
Koronavirustartuntoja on maailmalla havaittu useilla eri eläinlajeilla, lemmikkieläimistä lähinnä koirilla ja kissoilla. Tartunnan saaneilla koirilla ja kissoilla ei yleensä ole havaittu mitään oireita.
Tämänhetkisen tiedon perusteella koronaviruksen tarttuminen lemmikkeihin on hyvin harvinaista, eikä niillä vaikuta olevan merkitystä koronan leiämisessä.
Ruokavirasto muistuttaa, että ihmisten rokottaminen suojaa myös eläimiä, kun viruksen kierto ihmisissä vähenee.
Lue myös: Onko Samm maailman vanhin kissa? Lemmikki saavutti juuri huiman iän
Lue myös: Yli 20 000 kissaa jää Suomessa vuosittain heitteille - "Kyseessä on arvostuksen puute"