Kuva: Shutterstock

Täysin sähköllä kulkeva lento voi olla pian täällä

17.07.2024 15:15 - Minttu Tikkanen

Lentokone pyritään saamaan käyttöön vuosikymmenen kuluessa.

Täysin sähköllä kulkeva lentokone voi tulevina vuosina nousta taivaille, ainakin jos alankomaalaisen startup-yrityksen suunnitelma tulee pitämään.

Startup-yritys Elysian suunnittelee tuovansa markkinoille täysähköisen lentokoneen seuraavan kymmenen vuoden sisällä. Asiasta uutisoi muun muassa CNN.

Elysianin nyt suunnittelema lentokonemalli pystyisi ainakin alkuun kuljettamaan 90 matkustajaa ja lentämään noin 800 kilometriä. Koneella lentäminen soveltuisikin siis ainakin ensiksi alueellisiin, esimerkiksi maan sisäisiin lentoihin. 

Vielä ei ole selvillä, mitkä lentoyhtiöt mahdollisesti ryhtyisivät käyttämään konetyyppiä. 

Hanke olisi edistysaskel koko alalle

Konemallia kutsutaan tällä hetkellä nimellä E9X, ja sen mallikappaleen pitäisi valmistua parin vuoden kuluttua. Valmiin tuotteen julkaisuun Elysian tähtää vuodeksi 2030. Elysianin suunnittelusta vastaava Reynard de Vries uskoo, että tulevan lentokonemallin päästöt tulevat olemaan jopa 75-95 prosenttia pienemmät kuin nykylentokoneilla.

Sähköistä lentämistä on jarruttanut esimerkiksi sähköautoilua enemmän se, että akkutekniikka tarvitsee vielä jonkin verran kehittämistä ennen kuin akut kestävät lentojen ajan.

Onnistuessaan hanke on positiivinen edistysaskel koko lentomatkailulle. Ala on tällä hetkellä pahasti jäljessä tavoitteistaan saavuttaa päästöneutraalius vuoteen 2050 mennessä. Tähän mennessä innovaatioita kestävämmän lentämisen edistämiseksi ei ole kehitetty kovinkaan tarmokkaasti.

Lue myös: Useissa tuhoisissa onnettomuuksissa osallisena ollut lentokonevalmistaja Boeing tunnustaa petoksen

Lue myös: Turbulenssi aiheutti jälleen vakavan vaaratilanteen – kymmeniä loukkaantui

Lue myös: Maailman pisimpien suorien lentojen aloittaminen viivästyy jälleen

Lähde: CNN

Kilpailut

Uusimmat