Nightwish-muusikoiden ja Johanna Kurkelan Auri-yhtye julkaisi albumillisen "kaninkolomusiikkia"
Ylisanoja ei säästellä, kun tänään debyyttialbuminsa julkaisseen Auri-yhtyeen musiikkia kuvaillaan lehdistötiedotteessa.
”Meitä odottavat kokonaisvaltaiset äänten ryöpyt, jotka ovat täynnä kaikkia aisteja koskettavia taianomaisia ja surrealistisia hetkiä.”
”Auri loistaa jopa kirkkaammin kuin säkenöivä Pohjantähti yötaivaalla.”
”Aurin takana olevat karismaattiset tarinankertojat vievät debyyttialbuminsa sadunomaiselle matkalle läpi ajan ja avaruuden, kauas kaikesta tässä ja nyt olevasta muistuttaen meitä Liisan seikkailuista Ihmemaassa.”
Johanna Kurkelan sekä Nightwishista parhaiten tunnettujen Tuomas Holopaisen ja Troy Donockleyn muodostama yhtye kuulostaa kuvailujen perusteella kuin toisesta todellisuudesta tulleelta musiikin lähettiläältä, jonka missiona on avata portti tähän todellisuuteen kaikille halukkaille ja heittäytymiskykyisille. Kun yhtyettä haastattelee, käy selväksi, että kaikille näille sanoille on katetta – tekijät todella kokevat löytäneensä Aurin kautta uuden maailman.
- Saavutimme Aurin kanssa ultimaattisen musiikillisen vapauden. Vielä muutama vuosi sitten olisin sanonut, että tämä on kertaluontoinen projekti. Nyt kun olemme tehneet albumin, me kaikki haluamme jatkaa tätä vielä hyvin pitkään. Löysimme rauhan Aurista, Tuomas Holopainen kertoo Voice.fi:lle.
Yhtyeen jäsenet haluavat jossain kohtaa kääntää visionsa livekonserttien muotoon. Sen aika ei kuitenkaan ole vielä, sillä Tuomas Holopainen ja Troy Donockley ovat tällä hetkellä kiinni Nightwishin maailmankiertueella.
"Ei eroa paljon Nightwishista"
Aurin musiikki ei ole helposti kategorisoitavissa rock–pop-janalle. Bändi itse kuvailee musiikkityyliään käsitteillä ”kaninkolomusiikki” ja ”taivaallinen metalli”. Vaikutteita on haettu muun muassa elokuvamusiikista, folk-musiikista ja kelttiläisestä musiikista. Nightwishista tuttu Holopaisen sävelkieli on tallella, mutta se on Aurissa saanut ympärilleen hyvin erilaiset kehykset.
Tuomas Holopainen on varmasti saanut kyllästymiseen asti vastata kaikkien Nightwish-fanien huulilla olevaan kysymykseen: Miten tämä nyt sitten eroaa Nightwishista?
- Eroa ei ole kovinkaan paljon, sillä molemmat tulevat samasta maaperästä. Molemmissa on täysi musiikillinen vapaus, eikä Auri oikeastaan ole kaukana metallimaailmasta. Jos nämä kappaleet sovittaisi uudelleen kitaroilla, bassolla ja rummuilla, tämä voisi hyvin olla metallialbumi, Holopainen sanoo.
Suurimmat erot Nightwishin ja Aurin välillä ovat lopulta hyvin ilmeisiä. Debyyttialbumin julkaiseva kolmihenkinen bändi on väistämättä erilainen kuin 22 vuoden historian omaava kuusihenkinen bändi. Holopainen ja Donockley uskovat, että Nightwishin faneille ei tuota ongelmia ottaa myös Auria omakseen.
- Totta kai aina on faneja, jotka haluavat meidän kuulostavan vuoden 1997 Nightwishilta. Mutta me emme voi miettiä, mitä ihmiset ajattelevat. Jos niin tekee, on tuhoon tuomittu. Jos teet taidetta muita ihmisiä varten, olet hukassa. Silloin hukkaa oman itsensä ja muuttuu orjaksi, sanoo Troy Donockley.
Ennen albumin julkaisua Auri kiersi monessa maassa antamassa haastatteluja etenkin rock-lehdille. Näiden lehtien toimittajien reaktiot Aurin musiikkiin olivat hyvin rohkaisevia, ja positiivisen palautteen määrä yllätti muusikot itsensäkin. Erikoisimman tilanteen bändin jäsenet kohtasivat Ranskassa.
- Pariisissa meitä haastatteli yksi Ranskan parhaista psykiatreista. Se oli melko outo haastattelu. Hän oli jo alkanut käyttää musiikkiamme hyväksi terapiaistunnoissa, Donockley kertoo.
"Pistimme ystävyytemme musiikkiin"
Auri sai alkunsa jo vuonna 2011. Tuolloin Holopainen kuuli Donockleyn kirjoittaman kappaleen Aphrodite Rising ja ajatus Nightwishin ulkopuolisesta projektista syntyi. Nyt vuosia myöhemmin tuo kyseinen kappale löytyy Aurin albumilta ja on mahdollisesti albumin kappaleista kaikista suurin irtiotto verrattuna Nightwishiin. Vastaavanlaista kujeilevaa keveyttä ei Nightwishin sinfonisesta hevistä löydä.
Kun Nightwish päätti jäädä tauolle vuodeksi 2017, Holopainen näki oikean ajan koittaneen Aurin eloon saattamiselle, vieläpä kun myös Johanna Kurkela piti taukoa omasta soolourastaan. Vaikka Johanna Kurkela tunnetaan suomenkielisestä iskelmällisestä tuotannostaan, hän koki Aurin hyvin luontevaksi kanavaksi omalle luovuudelleen.
- Olin haaveillut Tuomaksen ja Troyn kanssa musiikin tekemisestä siitä lähtien kun olin kuullut heidän musiikkiaan. Minulle tämä on tuntunut kuin olisin löytänyt kodin. Meidän kolmen välille syntyi välittömästi yhteys, kun tajusimme, miten paljon meillä on yhteistä. Meillä on samanlainen katsantokanta elämään, ja pidämme samasta musiikista ja samoista elokuvista. Oli luontevaa pistää ystävyytemme musiikkiin, Kurkela kertoo.
Kurkela ja Holopainen ovat aviopari, mutta tämä ei heidän sanojensa mukaan vaikuttanut mitenkään Aurin ryhmädynamiikkaan. Kurkela ja Holopainen eivät missään vaiheessa edes ajatelleet tekevänsä työtä puolisonsa kanssa. Tästä aiheesta voit lukea lisää tästä jutusta.
Johanna Kurkela kuvailee purkaneensa koko sielunsa ja sydämensä Auriin. Soolourallaan nainen on laulanut muiden tekemiä kappaleita, mutta Aurissa hän oli kappaleiden luomisprosessissa mukana alusta loppuun Holopaisen ja Donockleyn rinnalla.
Kurkelan sooloura on ollut kaikkea muuta kuin sooloilua, ja nainen korostaa senkin olleen ikään kuin bänditoimintaa biisinkirjoittajineen ja tuottajineen.
- Siinä on joutunut tekemään paljon kompromisseja ja on ollut kaikenlaisia paineita. Tässä niitä ei ole ollut ollenkaan. Oli vain puhdas pöytä, Kurkela kertoo.
Johanna Kurkela ei koe tällä hetkellä tarpeelliseksi ottaa aktiivisempaa laulunkirjoittajan roolia soolourallaan.
- Nyt vain lepään niin tässä Aurissa. Ihana, ettei ole kiire mihinkään. Jos jotain tekee mieli tehdä, niin seuraava levy Aurille.
Lue myös: Johanna Kurkela teki albumin puolisonsa Tuomas Holopaisen kanssa - "Unohdin, että olemme pari"