Vältä eroajatukset – varmista, että parisuhderiidat johtavat terveempään suhteeseen
Vaikka et olisikaan kohdannut suhteessasi vielä riitoja, kuuluvat ne terveelliseen parisuhteeseen. Kinastelu ja sopiminen ovatkin kaksi asiaa, jotka kuuluvat yhteen. Ne voivat lähentää pariskuntaa ja voimistaa samalla suhdetta.
Elite Daily listasi asioita, joiden avulla voit varmistaa riitelyn johtavan terveempään suhteeseen - eikä eroon.
1. Etsi riidoistanne toistuvia kaavoja.
Riitelettekö toistuvasti samoista asioista, kuten vessanpöntön kannen laskemisesta tai pesukoneen tyhjentämisestä? Mieti, kuinka voisitte ennaltaehkäistä niistä aiheista syntyvät riidat. Yritä keksiä, kuinka voisitte päätyä yhteisymmärrykseen asiasta ja jättää samoista asioista riitelyn taaksenne.
2. Milloin riitelette useimmiten?
Riitelettekö yleensä silloin, kun menette juhlimaan yhdessä? Entäs silloin, kun kuukautiset alkavat? Kiinnitä huomiota siihen, milloin olet räjähdysherkässä mielentilassa. Kuinka pystyisit minimoimaan näiden ärsykkeiden vaikutukset?
Mieti myös, mitkä asiat johtivat riitaan. Oliko sinulla pitkä ja raskas työpäivä? Olitko nälkäinen tai väsynyt? Puhukaa ja miettikää, mitkä ovat tilanteita, jolloin riitelette useimmiten. Opetelkaa ennakoimaan näissä tilanteissa.
3. Muista, ettei riitely tuhoa parisuhdetta.
Se on se, mitä me sanomme riitelyn aikana, joka tuhoaa suhdetta hiljalleen. Ota aikaa ja pohdi, miten riitelet kumppanii kanssa: syytätkö ja kritisoitko häntä? Mieti myös, kuinka sanasi vaikuttavat kumppaniisi.
4. Vältä kritisointia ja syyttelyä.
Kun olemme kyllästyneitä ja turhautuneita, on helpointa vain syyttää toista osapuolta kaikesta. Jos aloitat suhteesi sanoilla "et koskaan" tai "sinä aina", on aika pohtia niiden jättämistä pois.
Kuinka monta kertaa olette aloittaneet riidan, syytelleet toisianne ja päätyneet tilanteeseen, jossa kummallekin jää huono mieli? Keskittykää syyttelyn sijasta pohtimaan juuri sitä, mikä ajoi teidät siihen tilanteeseen. Jos provosoidut helposti ja kumppanisi syyttää puolestaan sinua, pysyttele tyynenä ja asiallisena.
"Et koskaan siivoa jälkiäsi! Kuka minä olen, sinun äitisi?" -lause on muun muassa helppo vaihtaa tyynempään: "Olohuone tarvitsisi vähän siistimistä. Arvostaisin sitä, jos voisit auttaa minua hetken sen siivoamisessa."
5. Ota erätauko.
Jos riitely ei ole johtamassa mihinkään ja molemmat osapuolet provosoituvat jatkuvasti toisen sanoista, on aika ottaa erätauko.
Kun huomaat että suustasi tulee pelkästään sammakoita, joilla loukkat kumppaniasi, lähde pois tilanteesta. Tee jotain mukavaa, jotta saat rauhoitettua mielesi. Saatte todennäköisesti riidan selvitettyä myöhemmin, ettekä riko suhdettanne sanomalla asioita, joita ette oikeasti tarkoita.
6. Korjaa jäljet.
Riitelyn jälkeen voi olla kaikista vaikeinta myöntää, että oli väärässä. Jos olet siis ollut väärässä tai sanonut jotain rumaa, on aika pyytää sitä myöhemmin anteeksi. Ota vastuuta ja opettele sopimaan suhteenne riidat ennen nukkumaanmenoa. Näin korjaatte ne pienet halkeamat, jotka ovat aiemman riidan aikana ilmestyneet suhteeseenne.
7. Keskity suhteenne hyviin puoliin.
Käykää kumppaninne kanssa avointa keskustelua siitä, mitä tarvitsette toisiltanne tunteaksenne olonne kunnioitetuksi ja rakastetuksi. Rakenna sisällesi "positiivisuuspankki", josta voit huonoina päivinä muistella niitä positiivisia asioita, joita kumppanisi oli sanonut sinulle aiemmin.
Näytä kumppanillesi kunnioittavasi häntä, kommunikoi hänen kanssaan, tarjoa rakkautta ja ymmärrystä niin usein kun vain pystyt. Keskellä riitaa on mukavaa huomata, että ne syyt, joiden vuoksi olette suhteessa, ovat moninkertaisesti paremmat kuin ne, joiden vuoksi riitelette sillä hetkellä.
Lähde: Elite Daily
Lue myös: Juha, 38: "On raukkamaista luikkia karkuun, jos parisuhteessa tulee vaikeuksia"
Lue myös: Ystävyydestä rakkaudeksi - 5 asiaa, jotka tapahtuvat aloittaessasi suhteen parhaan kaverisi kanssa