Toimiiko kommunikaatio parisuhteessasi? 9 merkkiä paljastavat
Voisiko suhteenne kommunikaatio sujua paremminkin? 9 merkkiä paljastavat, että kehittymisen varaa on.
Näistä tunnistat, jos kommunikaatio tökkii
1. Jos kumppanisi asioi tai pystyy avaamaan itseään vain tekstailemalla, välttelee puhelinsoittoja tai ei pysty puhumaan hankalista asioista kasvokkain, on aika tsekata, miksi keskusteleminen on teille haastaavaa.
2. Pienetkin valheet riittävät nakertamaan keskinäistä luottamusta. Kumppanin ei siis tarvitse salata mitään massiivista, mutta kaikki pienetkin lipsahtaneet valheet saavat epäilemään, milloin hän sitten puhuu totta vai puhuuko lainkaan.
3. Kestävissä parisuhteissa pystytään puhumaan avoimesti kaikenlaisista tunteista ja vaikeistakin asioista. Jos huomaat, että kumppanisi ei pysty kertomaan sinulle suoraan, mitä tuntee tai jos et itse koe luontevaksi avautua hänelle, ei suhteen kommunikaatio välttämättä ole kovin kestävällä pohjalla.
4. Hän keskeyttää sinut jatkuvasti. Kesken lauseen toisen keskeyttäminen on paitsi raivostuttavaa, myös merkki heikosta kommunikaatiosta. Parisuhteessa molemmilla täytyy olla tasapuolisesti vuoroja kertoa tunteistaan ja tulla aidosti kuulluksi. Keskeyttämällä viestii myös helposti, ettei ole lainkaan kiinnostunut siitä, mitä toinen yrittää sanoa.
5. Mykkäkoulu ei ole koskaan kestävä ratkaisu. Jos toinen osapuoli vastaa riitaan vain hiljaisuudella, ei voi odottaa tilanteen ratkeavan, sillä keskustelua ei käydä loppuun, vaikka kumpikaan ei ole vielä tyytyväinen.
6. Jos kumppanisi on aina riidoissa pelkästään puolustuskannalla eikä suostu ottamaan vastaan saamaansa kritiikkiä, on vastassa umpikuja. Suhteessa täytyisi olla valmis peilaamaan myös omia piirteitään ja tekemisiään, jotta hankala tilanne voi ratketa.
7. Jos kumppanisi vastaa useimmiten vain yhdellä tai kahdella sanalla, ennakoi se, ettei kommunikaatio ole hänen vahvimpia ominaisuuksiaan. Aidosti itseään sanallisesti ilmaisemaan pystyvä ihminen kuvailee tuntojaan muutoinkin kuin vastaamalla myöntävästi tai kieltävästi.
8. Yksi kommunikaation kompastuskivi on, jos kumppani olettaa, että osaat lukea ajatuksia. Ainoa tapa saada asiat ratkaistua tai etenemään, on suoraan kertoa ja kysyä, koska kukaan meistä ei ole ajatustenlukija. Arvaamalla menee todennäköisesti useammin pieleen ja aiheuttaa vain lisää väärinymmärrystä ja kitkaa.
9. Menneisyys, vanhat riidat ja jo kertaalleen käsitellyt asiat pitäisi osata jättää taakseen. Jos kumppanisi tuo jokaisessa riidassa pöydälle yhä uudelleen samat asiat, ei se viesti kovin rakentavista kommunikaatiotaidoista. Riidassa kannattaakin aina yrittää pysyä niin sanotusti aiheessa, eikä eksyä sen viereen.
Lue myös: Osaatko riidellä rakentavasti? 7 virhettä, joita kannattaa vältellä
Lähde: Bustle