Kuva: Shutterstock

HD tulee, onko telkkarisi valmis?

17.09.2024 14:15 - Minttu Tikkanen

Osalle uudistus näkyy tarpeena uudelle televisiolle.

Keväällä 2025 siirrytään maanlaajuisesti käyttämään antennitelevisioverkossa pelkästään  DVB-T2-lähetystekniikkaa, joka mahdollistaa teräväpiirtoisen eli HD-laatuisen kuvan. Osalle suomalaisista tämä tarkoittaa kuitenkin myös uuden television hankintaa, sillä kaikki laitteet eivät ole yhteensopivia uuden lähetystekniikan kanssa.

Antennitaloudessa on helppoa tarkistaa jo tässä vaiheessa television ominaisuudet. Sen voi tehdä niin, että katsoo näkyykö tällä hetkellä kanavapaikalla 21 Yle TV1 HD. Jos näkyy, on televisio siirtymävalmis, eikä sinun tarvitse tehdä mitään. 

Jos taas käytät kaapeliverkkoa, näkyvät HD-kanavat jo nyt kanavapaikalta 1 alkaen. Jos taas kaapeliverkossa kanavapaikkojen numerointi alkaa vasta paikasta 21 eteenpäin, tulet tarvitsemaan siirtymää varten uuden television. Jos asut kerrostalossa, etkä tiedä käytetäänkö taloyhtiössä antenni- vai kaapeliverkkoa, selviää asia olemalla yhteydessä isännöitsijään. Omakotitalossa tai muussa pientalossa asuva puolestaan tunnistaa mahdollisen antenniverkon katolla olevasta harava-antennista.

Pelkät termit Full HD tai HD Ready sen sijaan eivät vielä automaattisesti tarkoita, että televisio kykenee vastaanottamaan teräväpiirtolähetykisä. Termit kertovat television näytön tarkkuuden riittävän HD-tasoiseen kuvaan, mutta lähetyksiä vastaanottaakseen televisiossa tai digiboksissa tulee kuitenkin olla lisäksi HD-viritin.

Siirtymän tarkka aikataulu julkaistaan myöhemmin, mutta se tulee tapahtumaan kevään 2025 aikana.

Lue myös: Yle aloittaa arabian- ja somalinkieliset uutiset tänä syksynä

Lue myös: Kaupunkipyörät voivat pian saada monen kaipaaman uudistuksen - asia käsittelyssä

Lue myös: Maailmalla suunnitellaan jo sosiaalisen median kieltämistä lapsilta

Lähde: HDTVOPAS

Kilpailut

Uusimmat