Kuva: Fotolia

Onko lähelläsi nenäliina? Tee helppo testi, joka todistaa kehosi suojelevan sinua

15.12.2016 12:15 - Senni Loikala

Ota nenäliina ja yritä niistää niin, että pidät silmäsi auki. Tämän ei pitäisi olla kovin helppoa, koska kehosi yrittää suojella bakteereita kulkeutumasta näköelimiisi.

Ennen vanhaan ihmisiä varoiteltiin, ettei silmiä saisi pitää auki samaan aikaan, kun niistää. The New York Times -lehdessä uutisoitiin vuonna 1882 jopa tapauksesta, jossa naisen silmämuna olisi tullut ulos silmäkuopasta voimakkaan niistämisen vuoksi.

Nykytiedon mukaan silmät auki niistämisen ei pitäisi olla vaarallista. Sen sijaan monia voi kiinnostaa, onko silmät auki niistäminen edes mahdollista; tuntuvathan luomet menevän automaattisesti kiinni, kun laitat nenäliinan asemiinsa nokkasi alle.

Signaali silmäluomillesi

David Huston Teksasin yliopistosta arvioi Science Daily -sivustolle, että silmät auki niistämisen pitäisi olla mahdollista, vaikkakin silmäluomien ummistaminen niistäessä kuuluu kehon luontaisiin mekanismeihin.

- Keho toimii niin, että se tahtoo päästä eroon sieraimissa olevista ärsyttävistä hiukkasista. Kun ihminen niistää, silmäluomet menevät luonnostaan kiinni. Tällä keho pyrkii estämään sen, ettei silmiin päädy ärsytystä aiheuttavia hiukkasia, Huston kertoo.

- Vaikka pystyt keskittymään siihen, että pidät silmäsi auki niistäessäsi, kehosi antaa todennäköisesti signaalin silmäluomillesi, mikä näkyy niiden räpyttämisenä; tällä tavoin suojaat silmiäsi bakteereilta.

Testaa!

Asia ei taida ratketa muutoin kuin kokeilemalla. Näin ollen tartu nenäliinaan ja pyri pitämään silmäsi auki ja olemaan räpyttelemättä silmäluomiasi samalla, kun niistät. 

Vaikka onnistuisit tahdonalaisesti pitämään silmäsi auki niistäessäsi, on todennäköistä, että suljet automaattisesti silmäsi, kun et ajattele asiaa myöhemmin niistäessäsi - ja tällöin kehosi suojelee silmiäsi.

Lue myös: Väsyneet silmät? 6 vinkkiä kirkkaampaan katseeseen

Lue myös: Varo löysää kädenpuristusta - seuraukset voivat olla kohtalokkaat

Lue myös: Mistä kutiamisessa oikein on kyse? 5 yllättävää faktaa

Lähde: Science Daily

Kilpailut

Uusimmat