Kuva: Fotolia

Miten kuukautiskierto vaikuttaa energisyyteen? Lue, miten tasapainotat hormoneita ja yöuniasi

31.03.2017 21:45 - Tiina Svensk

Hormonitoiminta vaikuttaa tunteisiin, treeniin ja jopa uneen.

Oletko jostain syystä väsyneempi kuin normaalisti ja toisena päivänä voisit suorittaa vaikka viikon työtehtävät kerralla - mutta et ole tehnyt mitään muutoksia uni- tai treenitottumuksissasi? Syy uupumukseen tai yllättävään energiapiikkiin saattaa löytyä hormonitoiminnasta, joka vaikuttaa merkittävästi myös uneemme ja sen laatuun, uutisoi MindBodyGreen.

Jos hormonitoiminta järkkyy, saattaa myös unesi laatu romahtaa samalla. Unta ja sen laatua ei kannata ohittaa olan kohautuksella, sillä hyvä uni on hyvinvoinnin kulmakivi: se tehostaa työtä, auttaa painonhallinnassa ja suojaa jopa sairauksilta.

Miten kierto vaikuttaa uneen?

Kun kiertosi on loppuvaiheella ja kuukautiset ovat alkamassa tapahtuu estrogeeni- ja keltarauhashormonitasoissa suuri piikki, ja sitä seuraa romahdus. Jos hormonitoimintasi toimii normaalisti, syöt ja liikut normaalisti, tämän toiminnan ei pitäisi vaikuttaa uneesi merkittävästi.

Jos hormonitoimintasi sen sijaan on epäsäännöllistä, vaikuttaa hormonitasojen piikki ja romahdus ongelmia myös unessa, kerrotaan MindBodyGreenin artikkelissa. Syynä on estrogeenin tärkeä rooli mielihyvähormoni serotoniinin tuotannossa. Serotoniini on tärkeää unelle, sillä se muuttuu illan tullen melatoniiniksi, joka auttaa sinua nukahtamaan.

Liika estrogeeni häiritsee myös unta. Jos kehossasi on paljon estrogeeniä mutta ei tarpeeksi keltarauhashormonia, kamppailet todennäköisesti PMS-oireiden ja unettomuuden kanssa. Moni tekijä vaikuttaa tähän epätasapainoon, ja yksi niistä on ikä: 35-vuotiaana keltarauhashormoni alkaa hiljalleen vähentyä. Juurikin estrogeenin ja keltarauhashormonin vaihtelu kierron aikana vaikuttaa myös uneesi ja sen laatuun. Sen vuoksi hormonitasapainosta onkin tärkeää pitää huolta.

Yksi merkittävä syy hormonien epätasapainon taustalla on stressi ja sen luomat käyttäytymismallit: yleisesti kroonisen stressin kanssa kamppailevat syövät huonommin ja käyttävät paljon kofeiinia, mitkä molemmat häiritsevät hormonitoimintaa ja siten myös unta. 

Mitä kuukautisoireesi kertovat unestasi?

Kuukautiskiertoa ja energiatasojaan kannattaa tarkkailla, sillä kehosi kertoo niiden avulla tärkeitä viestejä sen hetkisestä terveydentilastasi. Jos kamppailet PMS-oireiden kanssa, on hormonitoimintasi epätasapainossa ja vuorokausirytmisi todennäköisesti sekaisin.

Yliväsymisen tunne johtuu myös hyvin todennäköisesti siitä, että hormonien epätasapaino on sotkenut myös vuorokausirytmisi. Jos kuukautisesi ovat todella raskaat, on kehossasi suuri määrä estrogeeniä - mikä vaikuttaa heti uneesi negatiivisesti.

Jos vuotosi on rusehtavaa, se on merkki keltarauhashormonin vähäisestä määrästä. Silloin kannattaa kiinnittää huomiota riittävään B6-vitamiinin saantiin.

Tue hormonitoimintaa ja siten parempaa unta ruokavaliolla

B6-vitamiinin nauttiminen ei suinkaan ole ainoa asia, johon voit panostaa ruokavaliossasi parempien unien ja helpompien kuukautisten toivossa. Uutisoimme juuri siitä, kuinka kahvi kannattaa jättää pois aina kuukautisten ajaksi. Voit lukea jutun täältä.

Lisäksi kannattaa panostaa magnesiumin saantiin ja ruokavalioon, joka on hyväksi suolistollesi. Vältä siis sokeria ja alkoholia, jotka ovat myrkkyä ruuansulatukselle. Lisäksi voit tukea stressinhallintaa rauhoittavilla ruuilla, kuten kamomillalla, adaptogeenisillä ruuilla ja yrteillä.

Lue myös: Kuinka kuukautiskierto vaikuttaa oloosi? Hormonien synnyttämät oireet muuttuvat viikoittain

Lähde: MindBodyGreen

Kilpailut

Uusimmat