Kuva: Fotolia

Oletko armoton multitaskaaja? 10 neuvoa, jolla pääset sähläämisestä eroon

07.11.2021 13:15 - Minttu Tikkanen

Multitaskaaminen ei yleensä ole niin tehokasta kuin luulet.

Multitaskaamista eli monen asian yhtä aikaa tekemistä on jo pitkään pidetty ahkeran ihmisen merkkinä ja kiireisyys yhdistetty menestykseen. Multitaskaus ei kuitenkaan tutkitusti juurikaan säästä aikaa, sillä monta asiaa yhtä aikaa säätämällä, tulevat ne kaikki todennäköisemmin hoidettua huonosti. Asiat saattavat helposti myös jäädä puolitiehen, etkä todellisuudessa saa aikaiseksi yhtään enempää, vaikka niin kuvittelisitkin. Jos monen raudan pyörittäminen tulessa stressaa, voi multitaskaamisesta opetella myös pois.

Miten irti sähläämisestä?

1. Hyväksy, että multitaskaaminen ei kertakaikkiaan tuota tulosta, vaikka kuinka haluaisitkin. Kannattaa myös löyhentää kiireisen ihmisen identiteettiä, johon ajattelee multitaskaamisen pakosti kuuluvan.

2. Tavoittele flowta. Flow-tilassa keskittyminen suuntautuu tarkasti vain yhteen asiaan kerrallaan ja kaiken muun saattaa kadottaa ympäriltään. Tällaisessa tunnelmassa työskentely siis vähentää tarvetta multitaskaamiseen. Unohda pitkien työtuntien ihannointi ja keskity ihannoimaan sitä, mitä todella saat aikaiseksi.

3. Kuuntele. Multitaskaamisen vähentämistä voi harjoitella myös ihmissuhteissa. Pysähdy kuuntelemaan seuralaisiasi äläkä anna esimerkiksi puhelimen keskeyttää ja viedä huomiotasi. Anna koko huomiosi ja keskity yhteen keskusteluun kerrallaan.

4. Tutkaile sisäistä rytmiäsi. Ihmiset ovat aktiivisimmillaan ja luovimmillaan eri aikoina vuorokaudesta. Tutkaile siis, mikä aika on itsellesi tehokkainta ja keskitä vaativat tai luovat tehtävät sen ajan sisään, jolloin niihin keskittyminen voi olla yllättävän paljon helpompaa.

5. Uskalla delegoida. Jos on mahdollista siirtää joitain tehtäviä jollekin toiselle, tee se ja hyväksy, ettet itse ehdi kunnolla hoitaa kaikkia. Näin asiat tulevat todennäköisesti hoidettua paremmin, kun yksi ihminen ei yritä kiirehtiä kaikkea läpi.

6. Suunnittele tapaamiset ja yksinolot etukäteen. Voit sopia esimerkiksi kollegoiden kanssa etukäteen tarkan aikaikkunan, kun ehditte käydä asioita läpi. Näin saatat välttyä jatkuvilta keskeytyksiltä ja kysymyksiltä silloin, kun yrität keskittyä.

7. Hiljennä merkkiäänet. Jos et millään malta pitää näppejäsi erossa puhelimesta, on yksinkertaisin tapa vain mykistää se. Laita merkkiäänet pois päältä ja unohda hetkeksi muiden keskeytykset. Tarkkaile myös, kuinka usein tarkistat puhelintasi ja pidennä tarpeen vaatiessa tarkistusväliä.

8. Suunnittele. Päätä jo päivän alussa, mitä asioita haluat saada aikaan päivän aikana. Älä ahnehdi ylimääräistä, kuin mitä listalla on. Priorisoi tehtävät järkevästi ja hyväksy myös se, jos aina ei ehdi listan loppuun saakka.

9. Vedä rajat. Harjoittele ylitöistä ja venymisestä kieltäytymistä. Päätä tekemillesi asioille deadlineja ja pidä niistä kiinni. Älä anna olettaa, että olet tavoitettavissa mihin vuorokaudenaikaan tahansa ja miten nopealla varoitusajalla tahansa.

Lue myös: Lähiaikaan paluuta odotettiin, mutta nyt se voikin uuvuttaa - psykologi kertoo, miten väsymyksen voittaisi

Lue myös: Meeri Koutaniemi teki 15-tuntisia työpäiviä ja väsyi täysin - kertoo nyt hurjista oireistaan

Lähde: Metro

Kilpailut

Uusimmat