Kuva: Shutterstock

Ethän toimi näin? Silmälääkärit listaavat asiat, joita kenenkään ei pitäisi tehdä

05.08.2024 16:15 - Nina Turunen

Pienillä teoilla voi vaikuttaa suuresti silmien terveyteen.

Moni jättää silmien terveyden huomioimatta, kunnes havaitsee ongelmia. Näön heikkeneminen, infektiot, vammat ja muut silmäongelmat ovat melko yleisiä ja ne korostuvat ikääntymisen myötä.

Vaikka on olemassa useita erilaisia hoitoja, ja jopa leikkauksia silmien terveysongelmien korjaamiseksi, voidaan ongelmat välttää jopa hyvinkin pienillä teoilla. HuffPostin haastattelemat asiantuntijat ja silmälääkärit listaavat asioita, joita kenenkään ei pitäisi tehdä.

Piilolinsseillä nukkuminen

- Piilolinsseillä  nukkuminen mahdollistaa piilolinssin mikrobien ja bakteerien lisääntymisen yön aikana, sanoi tohtori Ella Faktorovich.

Hänen mukaansa piilolinsseillä nukkuminen voi johtaa muun muassa näköä uhkaavaan sarveiskalvon haavaan.

Näytön tuijottaminen ilman taukoa

Mitä pidempään tuijotetaan puhelimen, tietokoneen tai television näyttöä ilman taukoa, sitä korkeammaksi likinäköisyyden riski kasvaa - erityisesti nuorilla. Näyttöjen tuijottaminen aiheuttaa silmille paljon rasitusta. 

Faktorovich suosittelee 20-20-20-menetelmän noudattamista silmien digitaalisen rasituksen ehkäisemiseksi ja lievittämiseksi. Menetelmään kuuluu 20 sekunnin tauon pitäminen 20 minuutin välein, jolloin katsotaan jotakin 20 metrin päässä. Helpottamalla silmien rasitusta helpotat samalla yleistä silmien terveyttä.

Näöntarkastusten lykkääminen

- En koskaan unohda tutkituttaa silmiäni vähintään vuosittain tai puolentoista vuoden välein, sanoo Ohio State yliopiston tohtori William McLaughlin.

On erityisen tärkeää ylläpitää säännöllistä tarkastusväliä, jos on jokin silmäsairaus tai muu ongelma. Säännölliset näöntarkastukset auttavat myös huomaamaan mahdolliset muutokset näkökyvyssä jo ennen kuin ne alkavat pahenemaan.

Kasvojen pesemättä jättäminen

Ennen nukkumaan menoa kasvot olisivat hyvä puhdistaa, käytti meikkiä tai ei. Päivän aikana ripsien juureen ja silmänympäryysalueelle kertyy likaa, hikeä ja meikkiä. Kasvojen peseminen ja meikin poistamatta jättäminen voi johtaa silmätulehduksiin ja vaikuttaa haitallisesti silmien luontaiseen voitelukykyyn. 

Suoraan aurinkoon katsominen

- Aiemmin tänä vuonna todistimme auringonpimennyksen, joka houkutteli monet ihmiset katsomaan suoraan aurinkoon tavallisten aurinkolasien tai kotitekoisten silmäsuojainten läpi, Faktorovich kertoo. 

Suoraan aurinkoon tuijottaminen ilman oikeanlaista silmäsuojainta voi vahingoittaa pysyvästi silmän verkkokalvoa. Verkkokalvo on silmän takaosan kudoskerros, joka muuntaa valon sähköisiksi signaaleiksi aivoile. Auringonpimennyksen sattuessa hän suositteli asianmukaisen suojan käyttöä verkkokalvon palamisen ja muiden vakavien silmävaurioiden välttämiseksi. 

Piilolinssien huuhteleminen hanavedellä

Vaikka hanavesi on lähtökohtaisin puhdasta ja hyvälaatuista, ei se kuitenkaan sovellu piilolinssien puhdistamiseen ja säilyttämiseen. Myös saman piilolinssiparin käyttäminen suositeltua pidempään voi johtaa silmien terveysongelmiin.

Piilolinssit tulee aina huuhdella ja säilyttää steriilissä piilolinssiliuoksessa. Piilolinssien kotelo kannattaa myös vaihtaa säännöllisesti ja linssit optikon ohjeiden mukaan. 

Lue myös: Muistitko hakea tämän rokotteen, jos olet 25-, 45- tai 65-vuotias? Tehosteesta ei tule muistutusta

Lue myös: Runsaasti kasviksia syövät tyytyväisempiä seksielämäänsä, tutkimus paljastaa

Lähde: HuffPost

 

Kilpailut

Uusimmat