Kuva: Shutterstock

Korkeakouluopiskelijoiden psyykkinen kuormitus vähentynyt: "Pitkästä aikaa hyvä uutinen"

14.10.2024 10:15 - Nina Turunen

Valtaosa opiskelijoista kuitenkin kokee, ettei saa riittävästi mielenterveyspalveluita.

Viimeisten kolmen vuoden aikana korkeakouluopiskelijoiden psyykkinen kuormittuneisuus on vähentynyt. Merkittävää vähentymistä havaittiin erityisesti naisilla. Asia selviää Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen viime keväänä toteuteutetusta Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksesta.

Korona-aikana vuonna 2021 korkeakouluopiskelijoista 35 prosenttia koki psyykkistä kuormittuneisuutta, kun kuluvana vuonna vastaava luku oli 29 prosenttia.

Psyykkista kuormitusta mitattiin MHI-5-kyselyllä, jossa viisi kysymystä kartoittavat viimeisen neljän viikon aikana koettua masentuneisuutta, ahdistuneisuutta ja onnellisuutta.

- Koronapandemia vaikutti opiskelijoiden mielenterveyteen heikentävästi. Ajankohtainen psyykkinen kuormittuneisuus on nyt vähentynyt korona-aikaan verrattuna. Tämä on pitkästä aikaa hyvä uutinen nuorten ja nuorten aikuisten mielenterveyteen liittyen, kommentoi THL:n tutkimuspäällikkö Olli Kiviruusu

Korkeakouluopintoja suorittavista naisista 23 prosentilla oli kuluneen 12 kuukauden aikana todettu ahdistuneisuushäiriö, miehillä tämä luku oli 10 prosenttia. Lisäksi 18 prosenttia naisista ja 12 prosentilla miehistä oltiin todettu masennus viimeisen 12 kuukauden aikana.

Todettu masennus ja ahdistuneisuushäiriö ovat tutkimuksen mukaan yleistyneet naisilla, mutta miehillä niiden esiintyminen on pysynyt aiempiin tutkimustuloksiin verrattuna samalla tasolla.

Tutkimukseen vastanneista valtaosa kokee, ettei saa riittävästi mielenterveyspalveluita korkeakouluopiskelijoien opiskeluterveydenhuollon palveluita YTHS:ltä.

Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimus toteutettiin viime keväänä. Tutkimukseen osallistui 3 600 18–34-vuotiasta opiskelijaa ympäri Suomen eri yliopistoista ja ammattikorkeakouluista.

Lue myös: Seksitautien esiintyvyys kasvussa – keskeisenä syynä yksi tunne

Lue myös: Some hurahti karkkitaateleihin – mutta ovatko ne oikeasti terveellisempi vaihtoehto herkuille?

Lähde: THL

Kilpailut

Uusimmat