Kuva: Shutterstock

Suomalaislapset kokevat tilanteensa aiempaa synkemmäksi - katso, mitkä koetaan suurimmiksi uhiksi

11.11.2024 16:15 - Nina Turunen

Lastensuojelun keskusliiton kyselyyn vastasi noin 15 000 lasta ja nuorta.

10-17-vuotiaiden lasten ja nuorten mielestä lasten tilanne on Suomessa aiempaa synkempi. Lastensuojelun keskusliiton kyselystä selviää, että enää 55 prosenttia lapsista ja nuorista pitää lasten tilannetta hyvänä, kun vuonna 2021 vastaava luku oli 68 prosenttia. 

Selvityksessä kysyttiin lasten ja nuorten näkemyksiä heidän toimintaympäristön muutosilmiöistä. Lapset ja nuoret pitivät suurimpana uhkana ilmastonmuutosta. Uhkina pidettiin myös epätasa-arvoisuuden lisääntymistä ja talouden korostumista päätöksenteossa.

Muutosilmiöistä eniten mahdollisuutena nähtiin monikulttuurisuus, digitalisaatio ja kansainvälistyminen. Erityisesti pojat pitivät kuitenkin kasvavassa määrin kansainvälistymistä myös uhkana.

Kyselyssä havaittiin sukupuolten välisiä eroja. Pojista 64 prosenttia pitää lasten tilannetta hyvänä, tytöistä 50 prosenttia ja muunsukupuolisista vain 34 prosenttia. Pojat näkevät toimintaympäristössään enemmän mahdollisuuksia kun taas tytöt ja muunsukupuoliset ovat poikia enemmän huolissaan muun muassa epätasa-arvoisuudesta ja ilmastonmuutoksesta.

Ruotsinkieliset lapset ja nuoret pitävät lasten tilannetta positiivisempana kuin suomenkieliset. Ruotsinkielisistä jopa 70 prosenttia pitää lasten tilannetta Suomessa hyvänä, kun suomenkielisistä vastaajista näin ajattelee vain 53 prosenttia.

Lastensuojelun keskusliitto toteutti kyselyn 10–17-vuotiaille lapsen oikeuksista, toimintaympäristöstä ja osallisuudesta. Selvitys toteutettiin verkkokyselynä, joka lähetettiin kaikkiin suomen- ja ruotsinkielisiin ala- ja yläkouluihin. Kyselyyn vastasi lähes 15 000 vastaajaa.

Lue myös: THL toteuttaa uudenlaisen tutkimuksen - nuorten ravitsemuksessa kehitettävää

Lue myös: Nuoruusajan ystävillä yllättävä vaikutus terveyteen

Lähde: Lastensuojelun keskusliitto

Kilpailut

Uusimmat