Kuva: Shutterstock
Ruokavirasto varoittaa jauhelihapihvien ruokamyrkytysriskistä
Ruokaviraston mukaan jauhelihapihvit kannattaisi tarjoilla ja nauttia ainoastaan kypsinä.
Ruokavirasto on päivittänyt suosituksiaan koskien medium-kypsennettyjen jauhelihapihvien valmistusta ja tarjoilua. Suosituksena on, että kaikki jauhelihatuotteet tarjoiltaisiin täysin kypsennettyinä medium-kypsennettyjen pihvien sijaan.
Ruokavirasto muistuttaa, että medium-kypsiin jauhelihapihveihin liittyy ruokamyrkytyksen riski. Useimmiten medium-kypsennetyt jauhelihapihvit on valmistettu naudanlihasta, ja raaka naudanliha on riskielintarvike esimerkiksi EHEC-bakteerin leviämisen suhteen. Raaka naudanliha voi sisältää myös muita taudinaiheuttajia. Ruokamyrkytysriski koskee myös muiden eläinlajien medium-kypsiä jauhelihapihvejä.
Jos jauhelihapihvin haluaa kuitenkin valmistaa ja nauttia medium-kypsennettynä, kannattaa toimia Ruokaviraston päivitettyjen suositusten mukaan.
"Turvallisin tapa valmistaa jauhelihapihvejä on kuumentaa kokolihapalan pinta esimerkiksi paistamalla tai ruskistamalla ja leikata sen jälkeen pintaosat pois ennen lihan sisäosien hakkaamista tai jauhamista jauhelihaksi. Pintojen kuumennus vähentää riskiä, että bakteerit päätyisivät lihan pinnasta sisäosiin", Ruokavirasto neuvoo.
Suosituksen päivitys perustuu Ruokaviraston Riskinarvioinnin tutkimukseen. Tutkimuksen mukaan pelkkä lihan pintojen poistaminen ilman pinnan kuumennusta toimii riskinhallintakeinona vain, jos kontaminaation määrä on vähäinen. Silti silloinkin EHEC-bakteerin siirtyminen lihan pinnasta jauhelihaan on mahdollista.
Lue myös: Voiko proteiinijauhe aiheuttaa aknea? Ihotautien erikoislääkäri kertoo
Lue myös: Miehiä tarvitaan lisää verenluovuttajiksi monestakin syystä
Lue myös: HUS: Sanat poliklinikka ja vuodeosasto jäävät unholaan
Lähde: Ruokavirasto