Kuva: Shutterstock

Uusi tutkimustulos ruutujan vaikutuksesta mielenterveyteen

28.03.2025 08:15 - Vilma Toikka

Muutos vaatii yhteistyötä kotien, päättäjien ja yhteiskunnan välillä.

Tuoreessa suomalaistutkimuksessa havaittiin, että mobiililaitteiden käyttö lapsuudesta nuoruuteen sekä runsas ruutuaika ilmentyvät runsaampina stressi- ja masennusoireina. Puolestaan runsas liikunta sekä ohjattuun liikuntaan osallistuminen näyttäytyvät vähäisempinä stressi ja masennusoireina nuoruudessa.

Tuore suomalaistutkimus seurasi 187 nuoren elintapoja lapsuudesta nuoruuteen kahdeksan vuoden ajan. Tutkimuksen on toteuttanut Jyväskylän yliopisto yhdessä Itä-Suomen yliopiston biolääketieteen yksikön kanssa.

Tutkimuksen mukaan nuorille, joille kertyi runsaasti ruutuaikaa vähäisen liikunnan lisäksi, olivat stressi- ja masennusoireet korkeammalla.

Kansainvälisten suositusten mukaan lasten ja nuorten vapaa-ajan ruutuaika tulisi olla enintään kaksi tuntia päivässä. Lasten ja nuorten liikuntafysiologian dosentti Eero Haapala Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta sanoo, että kaksikin tuntia on liikaa.

- Se tarkoittaa lähes kuukauden mittaista ruutuaikaa vuodessa, Haapala täsmentää.

Maltillisen ruutuajan ja monipuolisen liikunnan tulisi tutkijoiden mukaan olla lähtökohtana lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseen. Muutos vaatiikin hänen mukaansa koko yhteiskunnan, huoltajien ja päättäjien yhteistyötä.

- Tämä tarkoittaa, että mahdollistamme ja varmistamme maltillisen ruutuajan, runsaan liikunnan sekä riittävän unen ja terveellisen ruokavalion.

Haapala toivookin, että tutkimuksen tulokset havahduttaisivat lasten ja nuorten lähipiirissä vaikuttavia aikuisia edistämään monipuolisesti terveellisiä elintapoja ja etenkin ruutuajan ja liikunnan välistä tasapainoa.

Tutkimuksen tulokset on julkaistu yleislääketieteen JAMA Network Open -lehdessä. Tulokset perustuvat Itä-Suomen yliopiston biolääketieteen yksikössä käynnissä olevan professori Timo Lakan johtaman Lasten liikunta ja ravitsemus -tutkimuksen seuranta-aineistoon.

Lue myös: Stressi lisää merkittävästi nuorten naisten riskiä saada aivoinfarkti

Lue myös: Stressi lisää merkittävästi nuorten naisten riskiä saada aivoinfarkti

Lähde: Jyväskylän yliopisto

Kilpailut

Uusimmat