HS: Tutkimus selvitti, miten kissat reagoivat ihmisten puheeseen - esille nousi yllättävä asia
Useimmat lemminkinomistajat puhuvat karvakaverilleen yleensä kuin pikkulapselle. Lemmikille suunnatussa puheessa käytetään usein lemmikin nimeä, toistetaan samoja lauseita ja puheen nuotti saattaa kivuta normaalia korkeammalle, kirjoittaa Helsingin Sanomat. Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että koirat vastaavat niille tarkoitettuun puheeseen, oli puhuja sitten omistaja itse tai joku aivan muu. Kissoista tietoa on ollut vähemmän, mutta nyt ranskalaisen Paris Nanterre -yliopiston väitöskirjatutkija Charlotte de Mouzon kollegoineen ovat selvittäneet asiaa.
Tutkimusryhmä havaitsi, että toisin kuin koirat, kissat näyttäisivät reagoivan puheeseen ainoastaan silloin, kun puhuja on niiden omistaja. Tämä kielii mahdollisesti tutkijoiden mielestä siitä, että kissat ja niiden omistajat luovat tiiviitä suhteita keskenään ainutlaatuisen keskinäisen viestittelynsä avulla. Kissoja on pidetty pitkään itsenäisinä ja etäisinä olentoina, mutta oikeasti ne ovat kykeneviä luomaan kiintymyssuhteita ihmisen kanssa, kirjoittavat de Mouzon ja hänen kollegansa kirjoittavat Animal Cognition -tiedelehdessä.
Tutkimuksessa selvitettiin, miten 16 lemmikkikissaa reagoi ennalta annettuihin ääniin. Äänitallennukset sisälsivät niin kissojen omistajien kuin eläimille vieraidenkin ihmisten puhetta. Lisäksi tutkijat testasivat, miten eläimet reagoivat lemmikeille mukautettuun puhetyyliin ja aikuisyleisölle tarkoitettuun puheeseen. Tutkimuksen kissat olivat sisäkissoja, ja niiden ikä sijoittui kahdeksan kuukauden ja kahden vuoden väliin. Omistajat olivat eläinlääketieteen opiskelijoita Alfortista. Ääninäytteitä soitettiin kissoille niiden kotona.
Tutkimuksessa tarkkailtiin esimerkiksi lemmikkien korvien ja hännän liikkumista, pupillien laajentumista ja mahdollisia muutoksia kissojen lepotilassa. Tutkimuksessa selvisi, että vieraan äänen kutsuessa kissaa nimeltä, ei eläimissä herännyt juuri minkäänlaista reagointia. Kun puhujana oli sen sijaan kissan omistaja, tapahtui käytöksessä muutoksia. Tutkimuksessa havaittiin muun muassa pupillien laajentumista, lisääntynyttä liikehdintää ja kissojen korvat kääntyivät myös kaiuttimia kohti. Tutkijat arvioivat käytöksen kielivän siitä, että kissat pystyivät erottamaan omistajansa äänen vieraiden ihmisten puheesta.
Tutkimuksessa testattiin myös asetelmaa, jossa kissoille soitettiin omistajiensa äänitallenteita, joissa omistajat puhuvat joko lemmikilleen mukautetulla äänellä, tai sitten aikuismaisella äänensävyllä. Nauhoilla toistettiin muun muassa seuraavia lauseita: Haluatko leikkiä? Haluatko syödä? Nähdään myöhemmin! Mitä kuuluu?
Kymmenen kissaa kuudestatoista ei reagoinut, kun omistajan puhetyylinä oli aikuismainen sävy. Kissoissa huomattiin kuitenkin selvää valpastumista, kun puhetyyliksi valikoitiin kissoille mukautettu tyyli. Vieraan ihmisen puheessa taas ei ollut väliä sillä, millainen puhetyyli oli. Tulokset eivät kuitenkaan välttämättä edusta kaikkien kissojen käytöstä, sillä tutkimuksen heikkoutena oli tutkittavien kissojen pieni otoskoko.
Vaikka kissoja on pitkään pidetty piittaamattomina ja itsenäisinä eläiminä, on viime vuosina tutkimuksissa havaittu, että kissat näyttävät kiintyvän omistajiinsa samalla tavalla kuin koirien on jo pitkään tiedetty kiintyvän.
- Vaikka tutkimuksia on vähemmän, tutkimus viittaa siihen, että saatamme aliarvioida kissojen sosiokognitiivisia kykyjä, toteaa Current Biology -tiedelehdessä vuonna 2019 julkaistu yhdysvaltalaistutkimus.
Lue myös: Omistajan nappaamassa kissakuvassa hämmentävä illuusio: "Sain melkein sydänkohtauksen"
Lue myös: Kuinka pitää kissa pois tietokoneen päältä? Naisen jakamasta vinkistä nousi viraalihitti
Lue myös: Onko Samm maailman vanhin kissa? Lemmikki saavutti juuri huiman iän
Lähde: Helsingin Sanomat
Artikkeli on julkaistu alun perin 30. lokakuuta 2022.