Kuva: Yle

Uutuussarjassa seurataan maatalouslomittajien elämää - mukana myös tangokuningas

05.08.2024 12:15 - Reija Saarinen

Dokumentaarisessa sarjassa seurataan neljän maatalouslomittajan elämää.

Ylellä alkaa syksyllä uusi Lomittajat-niminen dokumentaarinen sarja, jossa seurataan neljän suomalaisen maatalouslomittajan elämää. 

Maatalouslomittajat hoitavat siis eläimiä ja maatilan pakollisia töitä silloin, kun tilallinen viettää vapaata. Tällä hetkellä lomittajista on koko Suomessa huutava pula, sillä työ on raskasta, ja kaksiosaiset päivät tuovat arkeen omat haasteensa. Sarjassa lomittajat kertovat siis omin sanoin, millaista arki on ja miten esimerkiksi parisuhteen ja haastavat työajat saa sovitettua yhteen. 

Sarjan tähtiin pääset tutustumaan alta.

(kuva: Yle)

Aki, 41 vuotta, Pukkila
Lomittajana kolme vuotta

Aki on maatalouslomittaja, yrittäjä, maatilan isäntä sekä tangokuningas. Kaupungissa kasvanut Aki oli aina haaveillut työstä lehmien parissa ja nelikymppisenä haave vihdoin toteutui.

Akilla on kaksi vakituista tilaa, joilla hän työskentelee. Tämän lisäksi hänellä on oma pieni maatila, jossa on tangokuninkaallisten mukaan nimettyjä eläimiä. 

(kuva: Yle)

Anne, 57 vuotta, Kuhmoinen
Lomittaja vuodesta 1984 

Anne on toiminut lomittajana 39 vuotta. Hän asuu Kuhmoisissa miehensä Veikon kanssa. 

Vuosien saatossa Anne on nähty läheltä lomittajan työn muutoksen vuosien saatossa. Anne aloitti uransa käsin lypsyllä, nykyään monilla tiloilla homman hoitaa robotti. 

(kuva: Yle)

Jouki, 44 vuotta, Lempäälä
Lomittaja vuodesta 2003 

Jouki kertoo rakastavansa työtään yli kaiken. Hänelle kun tärkeintä on saada tehtä työtä eläinten parissa. 

Jouki on kahden lapsen yksinhuoltaja, joka rakastaa lavatansseja ja pukeekin usein iltavuoron jälkeen tanssikengät jalkaan. 

(kuva: Yle)

Outi, 30 vuotta, Orivesi
Maatalon kasvatti, valmistunut eläintenhoitajaksi reilu 10 vuotta sitten. 

Myös Outi kertoo lomittajan työn olevan hänen unelma-ammattinsa. Hän pitää erityisen tärkeänä sitä, että voi olla osaltaan tuottamassa puhdasta suomalaista ruokaa.

Outi asuu maalla yhdessä aviomiehensä kanssa. Pariskunta harrastaa yhdessä enduroa sekä pitää huolta omasta eläinkatraasta. Omien eläinten lisäksi heillä on sijoituskissoja paikallisesta eläinsuojeluyhdistyksestä. 

Lomittajat-sarja alkaa 2. syyskuuta. 

Lue myös: Suomalaisen moottoriurheilulegendan elämästä tv-sarja - suurtuotantoa kuvattiin ympäri Eurooppaa

Kilpailut

Uusimmat