Tervetuloa vuohen vuosi – tällä viikolla juhlitaan kiinalaista uuttavuotta

18.02.2015 10:12 -

Kung Hei Fat Choi! Hyvää uuttavuotta! Torstaina hevosen vuosi vaihtuu vuohen vuodeksi. Mitä kaikkea kiinalaiseen uudenvuoden viettoon kuuluu?

Kiinalaisen vuoden tärkein juhla on uusivuosi. Juhlinta ja hyvän onnen petaaminen tulevalle vuodelle tapahtuu perheen kanssa yhteen kerääntyen ja esi-isiä kunnioittaen.

Perinteisesti kodit siivotaan huolellisesti, vanha vuosi ja sen aikana kertynyt huono onni lakaistaan pois. Kodit myös koristellaan, käyttäen juhlan pääväriä, eli punaista.

Perinteisesti uutenavuotena annetaan lahjoja, joihin kuuluvat myös punaiset, rahalahjan sisältävät kirjekuoret, joita kutsutaan lai see -nimellä.

Uutenavuotena naimisissa olevat antavat punaisia kuoria naimattomille. Tapoihin kuuluu, että seteleiden on oltava upouusia, eikä kuoria sovi avata lahjanantajan nähden.

Juhlintaan kuuluvat usein myös ilotulitteet, uhkapelailu ja lohikäärmetanssit.

Vuonna 2014 vuotta vaihdettiin siirryttiin näyttävästi.

Vuosi 2015 on vuohen vuosi

Kiinalaisessa astrologiassa horoskooppimerkkejä on 12. Niihin kuuluvat rotta, härkä, tiikeri, jänis, lohikäärme, käärme, hevonen, vuohi, apina, kukko, koira ja sika. Vuonna 2014 alkanut hevosen vuosi tulee päätökseensä, ja vuohen vuosi alkaa.

Vuohen vuonna syntyneet rakastavat järjestystä ja sääntöjä. He ovat usein myös onnekkaita. Vuohen hyviä ominaisuuksia ovat hyväsydämisyys, luovuus ja ystävällisyys. Huonompia puolia vuohissa ovat keplottelu, itsepäisyys ja laiskuus.

Kiinalaista uusivuosi on tänä vuonna torstaina 19.2. Suomessa kiinalaista uuttavuotta juhlitaan eri päivinä eri kaupungeissa.

Viikonlopun aikana uudenvuoden juhlia on ainakin Iisalmessa, Jyväskylässä ja Porissa. Helsingissä uuttavuotta juhlitaan Lasipalatsin aukiolla tänään keskiviikkona kello 16 alkaen.

Kuvat: Shutterstock

(Radio Nova, Wikipedia, Hongkongin Suomalaisyhdistys, Kiinalainen uusivuosi, Kiinaseura, ellit.fi)

Kilpailut

Uusimmat