Muna vai kana: Miksi olemme väsyneitä hyvien yöunienkin jälkeen?

29.03.2015 11:30 -

Heräät hyviltä yöunilta ja tunnet itsesi silti väsyneeksi, mikä on vialla?

On olemassa useita mahdollisia selityksiä uneliaisuudelle. Michael Decker on Filosofian tohtori, uniasiantuntija ja dosentti Case Western School of Nursingista. Uniasiantuntijan ensimmäinen ehdotus uneliaisuuden syyksi on uni-inertia, joka tarkoittaa tokkuraisuuden vaihetta ennekuin ihminen tuntee olevansa kokonaan hereillä.

– Kun nukumme aivomme pyörittävät lävitseen useita unenvaiheita, Ortounta (NREM), syvää unta (SWS) ja REM-unta. Huolimatta siitä, että olemme unessa, aivomme ovat metabolisesti todella aktiiviset REM-unessa ja melko aktiiviset NREM-unessa. Aamulla me tyypillisesti heräämme NREM-unesta, koska aivot ovat jo metabolisesti aktiivisia, harppaus tietoisuuteen on hyvin lyhyt, Decker kertoo The Huffington Postille.

Deckerin mukaan, kun olemme edelleen syvässä unessa (SWS) aivoista vähenee metabolinen aktiviteetti, joka merkittävästi vähentää tietoista tilaamme ja reagointikykyämme. Jos satumme olemaan SWS-unessa kun herätyskello soi, harppaus tietoisuuteen on häiritsevämpi kuin NREM tai REM-unesta herättäessä.

– Uni-invertiaa tutkittaessa on huomattu, että aamuinen hitaus voi johtua myös erilaisista unihäiriöistä. Uniapneasta raajojen määräaikaiseen liikehäiriöön. Ihmiset voivat kamppailla unihäiriöiden kanssa tietämättään siitä. Ne häirisevät unen jatkuvuutta ja laatua, Decker kertoo.

– Viimeinen syyllinen voi olla lemmikin käpertyminen sänkysi jalkopäähän. Lemmikkien keskiöiset liikkeet voivat häiritä unta, ja niiden sisäinen herätys viideltä aamulla tarpeiden tekoa varten ei varmasti helpota nukkumista.

Koko artikkelin voit lukea täältä.

Kuva: Shutterstock

(Radio Nova / The Huffington Post)

Kilpailut

Uusimmat