Maria Leppäsen kokkailut: Nauvon limppu kylmäsavulohisösseröllä
Nauvon limppu
Tarvitset:
1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnänleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
9-10 dl vehnäjauhoja
Voiteluun:
siirappia, vettä
Lämmitä piimä käden lämpöiseksi ja sekoita piimään murennettu hiiva, siirappi, kaljamaltaat, vehnänleseet, ruisjauhot, suola ja vehnäjauhot. Anna taikinan nousta 1 1/2 tuntia liinan alla.
Voitele kaksi kahden litran vetoista, pitkänmallista ja korkeareunaista leipä- tai kakkuvuokaa. Jaa taikina vuokiin.
Paista leipiä uunin alimmalla ritilätasolla 175 asteessa 2 tuntia. Kun leivät ovat kypsyneet 1 1/2 tuntia, valele niitä lämpimällä vesi-siirappiliuoksella.
Kumoa kypsät leivät vuoista ritilälle liinan alle jäähtymään.
Saaristolaisleipä on parhaimmillaan 2-3 päivän viileässä maustumisen jälkeen ja saaristolaisleivät voit hyvin pakastaa.
Marian Kylmäsavulohisösserö (noin kuudelle runsaat alkupalaleivät)
Tarvitset:
150 g kylmäsavulohta
1 keskikokoinen sipuli
½ -1 sitruunan mehu
½ dl tuoretta tilliä
1 prk (2 dl) creme fraichea
suolaa
mustapippuria
Kuori ja pilko sipuli pieneksi hakkelukseksi. Pilko kylmäsavulohi pienehköiksi paloiksi. Sekoita kaikki aineet yhteen sipuli, kylmäsavulohi, sitruunanmehu, hienonnettu tilli ja creme fraiche. Pyöräytä sekaan suolaa ja mustapippuria hiukan myllystä.
Nauti saaristolaisleivän kanssa!