Muna vai kana: Mistä tulee sanonta "maitojunalla kotiin"?

09.04.2015 09:00 -

Kun asiat eivät suju suunnitelmien mukaan, miksi maitojunalla palataan kotiin?

Maitojunalla palaamisessa on tavallisesti kyse jonkin vastentahtoisen keskeyttämisessä. Kun joku palaa maitojunalla kotiin, häneltä on jäänyt tehtävä kesken. Ilmaus on siirtynyt yleiskieleen sotilasslangista. Sen alkuperäinen merkitys on ollut joutua kesken kurssin komennetuksi takaisin perusyksikköönsä tai joukko-osastoonsa.

Sanonta on saanut alkunsa RUK:sta, josta todistuksetta jääneet oppilaat lähetettiin joukko-osastoihinsa päättäjäispäivänä jollakin varhaisella aamujunalla.

Maitojuna oli jatkosodanaikainen huoltojuna, joka huolsi sodan aikana muun muassa elintarvikkein Niinisalon varuskuntaa. Siellä koulutettiin reserviupseereita. Maitojunalla palaaminen tarkoitti sitä, että opintonsa keskeyttänyt upseerioppilas joutui palaamaan epäonnistuneena ja upseerikokelaaksi ylentämättömänä alikersanttina takaisin yksikköönsä.

Myöhemmin maitojunalla palaaminen on laajentunut käsittämään esimerkiksi epäonnistumista oppimisessa ja opintojen keskeyttämistä. Sanonta liitetään myös tv-kilpailuista putoamiseen. Kun suunnitelmat menevät mönkään, niin palataan maitojunalla kotiin.

Kuva: Shutterstock

(Radio Nova / Wikipedia / Pirkko Muikku-Werner, Jarmo Harri Jantunen, Ossi Kokko, Suurella sydämellä ihan sikana : suomen kielen kuvaileva fraasisanakirja / Antti Penttinen, Sotilasslangin sanakirja / Marjatta Vilkamaa-Viitala, Joka lähtöön)

Kilpailut

Uusimmat