Mikä ihmeen kahvikiisseli — näin valmistat vanhanajan herkun

29.05.2015 11:30 -

Kesän juhlissa keitetään paljon kahvia, jolloin sitä jää usein yli. Älä kaada ylijäänyttä kahvia pois, vaan tee siitä herkullista kahvikiisseliä. Samalla voit käyttää tähän entisajan klassikkojälkiruokaan ylijääneet maidot ja kermat.

Jälkiruoka nousi esille Novan aamun puheissa. Tuomas Rajala kertoi käyttävänsä usein ylijäämäkahvit kiisseliin.



Moni kuuntelijakin nimesi kahvikiisselin maailman parhaammaksi herkuksi.



Kokosimme muutamia reseptejä, joilla loihdit kahvista herkullisen jälkiruoan.



Kermainen kahvikiisseli

4 dl vahvaa kahvia

5 dl maitoa

1 dl kermaa

1 dl fariinisokeria

1/2 dl maissitärkkelystä

vaniljasokeria maun mukaan

Sekoita kattilassa maito, kerma, kahvi, sokeri ja maissitärkkelysjauhot. Kuumenna koko ajan sekoittaen. Anna kiehua hiljalleen muutama minuutti. Nosta liedeltä. Mausta vaniljasokerilla.

Kada koko seos valmiiksi annoskuppeihin tai maljaan. Ripottele päälle skoeria, kuortumisen estämiseksi.

Perinteinen kahvikiisseli

1 litra kahvia             

1 tlk kermaa  

sokeria maun mukan   

2 tl vaniljasokeria

5 rkl perunajauhoja

Sekoita kaikki aineosat kattilassa. Lisää joukkoon pieneen kahvimäärään sekoitettu perunajauhoseos koko ajan hämmentäen. Anna pulpahtaa muutamia kertoja, älä keitä.

Kahvikiisseli vuodelta 1909

7 1/2 dl kermaa

1 dl jauhettua kahvia

1/2 - 1 dl sokeria

1 dl maissijauhoja

Kerma (noin 6 dl) ja kahvi keitetään muutaman minuutin ajan, jonka jälkeen kahvi siivilöidään pois. Lisää sokeri kermaan, joka suurustetaan jäljellä olevaan kermaan sekoitetulla maissijauhoilla. Kiisseli saa kiehua vähän aikaa ja kaadetaan maljaan jäähtymään.

Kilpailut

Uusimmat