Mikä ihmeen kahvikiisseli — näin valmistat vanhanajan herkun
Jälkiruoka nousi esille Novan aamun puheissa. Tuomas Rajala kertoi käyttävänsä usein ylijäämäkahvit kiisseliin.
Moni kuuntelijakin nimesi kahvikiisselin maailman parhaammaksi herkuksi.
Kokosimme muutamia reseptejä, joilla loihdit kahvista herkullisen jälkiruoan.
Kermainen kahvikiisseli
4 dl vahvaa kahvia
5 dl maitoa
1 dl kermaa
1 dl fariinisokeria
1/2 dl maissitärkkelystä
vaniljasokeria maun mukaan
Sekoita kattilassa maito, kerma, kahvi, sokeri ja maissitärkkelysjauhot. Kuumenna koko ajan sekoittaen. Anna kiehua hiljalleen muutama minuutti. Nosta liedeltä. Mausta vaniljasokerilla.
Kada koko seos valmiiksi annoskuppeihin tai maljaan. Ripottele päälle skoeria, kuortumisen estämiseksi.
Perinteinen kahvikiisseli
1 litra kahvia
1 tlk kermaa
sokeria maun mukan
2 tl vaniljasokeria
5 rkl perunajauhoja
Sekoita kaikki aineosat kattilassa. Lisää joukkoon pieneen kahvimäärään sekoitettu perunajauhoseos koko ajan hämmentäen. Anna pulpahtaa muutamia kertoja, älä keitä.
Kahvikiisseli vuodelta 1909
7 1/2 dl kermaa
1 dl jauhettua kahvia
1/2 - 1 dl sokeria
1 dl maissijauhoja
Kerma (noin 6 dl) ja kahvi keitetään muutaman minuutin ajan, jonka jälkeen kahvi siivilöidään pois. Lisää sokeri kermaan, joka suurustetaan jäljellä olevaan kermaan sekoitetulla maissijauhoilla. Kiisseli saa kiehua vähän aikaa ja kaadetaan maljaan jäähtymään.