Lemmikin kanssa ulkomaille? Muista nämä asiat
Lähdettäessä lemmikin kanssa ulkomaille, selvitä jo suunnitteluvaiheessa kohdemaan tuontivaatimukset kohdemaan lähetystöstä tai eläinlääkintäviranomaisilta.
Suomessa Evira antaa viranomaisohjeita eläinten matkustussäännöistä. Pääsääntöisesti EU-maissa vaaditaan tunnistusmerkintä, passi ja voimassa oleva raivotautirokotus, mutta mailla voi olla myös lisävaatimuksia esimerkiksi punkki- tai ekinokokkilääkityksestä, jotka on selvitettävä ennen matkaa.
Eläinlääkäri myöntää lemmikkieläinpassin
Ota yhteyttä omaan eläinlääkäriin hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä, jotta matkaa varten tehtävät toimenpiteet ehditään tehdä. Esimerkiksi rokotusten jälkeen voi olla karenssiaika, jonka aikana eläin ei voi vielä matkustaa muihin maihin.
Matkustavalla lemmikillä on oltava lemmikkieläinpassi, jonka saa eläinlääkäriltä. Ennen kuin passi voidaan myöntää, lemmikillä on oltava tunnistusmerkintä mikrosirulla ja voimassa oleva raivotautirokotus. Passista käy ilmi lemmikin ja omistajan tiedot, eläimen tunnistusmerkinnän koodi, rokotukset sekä viralliset terveys- ja lääkitystiedot. Eläinlääkärin kanssa on hyvä käydä läpi kohdemaassa tarvittavat muut rokotukset sekä ennaltaehkäisevä loislääkitys, sillä lemmikkien tautiriskit ulkomailla ovat suuremmat kuin Suomessa.
Suomeen palatessa muistettava ekinokokkilääkitys
Palattaessa Suomeen on huomioitava Suomen tuontivaatimukset: passin ja raivotautirokotuksen lisäksi koirilla on oltava Suomen ulkopuolisen maan eläinlääkärin merkintä ekinokokkilääkityksestä.
Myyräekinokokki on koirien, kettujen ja susien heisimatoihin kuuluva suolistoloinen, joka ei aiheuta pääisännälleen oireita. Se voi tarttua kuitenkin ihmiseen koiran ulosteiden välityksellä ja aiheuttaa vakavan sairauden, joten sen leviäminen Suomeen pyritään estämään koirilta vaadittavalla ekinokokkilääkityksellä.
Totuta lemmikki matkustamiseen jo pentuna
Lemmikit saattavat pelätä matkustamista tai kärsiä matkapahoinvoinnista. Lemmikit on hyvä totuttaa autoiluun ja muihin liikennevälineisiin jo pentuna. Kissojen ja koirien makuualustaan voi esimerkiksi suihkauttaa tyynnyttävää Adaptil- tai Feliway-feromonia vähintään 15 minuuttia ennen kuin eläin laitetaan kuljetuskoppaan tai autoon.
Autossa vapaana oleva lemmikki on turvallisuusriski.
Eläimet on kuljetettava kuljetuskopassa, turvavöissä tai farmariauton verkolla erotetussa takaosassa tai häkissä. Automatkalle on varattava juomakuppi ja vettä sekä muistaa pitää jaloittelu- ja juomataukoja parin tunnin välein. Lemmikkiä ei saa jättää kesällä pysäköityyn autoon edes pilvisellä säällä, sillä auton sisälämpötila kohoaa nopeasti vaarallisen korkeaksi vaikka ikkunat olisivatkin auki ja auto varjossa.
Lentomatkustus lemmikin kanssa
Jos lemmikki matkustaa lentäen, ota yhteyttä lentoyhtiöön ja selvitä yhtiön vaatimukset. Lentoyhtiöltä vaaditaan etukäteen lupa lemmikin kuljetukseen. Esimerkiksi Finnairin matkustamossa voi kuljettaa rajoitetusti lemmikkejä, jos eläimen ja kuljetuslaatikon tai -laukun yhteenlaskettu paino on enintään 8 kg. Eläimet, joita ei voida kuljettaa matkustamossa, kuljetetaan sopivissa kuljetuslaatikoissa ilmastoidussa osassa ruumaa.
Kuvat: Shutterstock