Asuntomurtojen määrä kasvaa räjähdysmäisesti juuri kesällä — älä mainosta lomaasi liikaa sosiaalisessa mediassa
Naapuria voi pyytää tyhjentämään postilaatikon ja vaikkapa leikkaamaan ruohikon silloin tällöin. Lomasuunnitelmia ei myöskään kannata hehkuttaa sosiaalisessa mediassa.
Lisäksi erilaiset hälytinjärjestelmät ja erityisesti niistä näkyvästi ilmoittaminen saavat varkaan usein vaihtamaan kohdetta.
— Asuntojen ovet ja ikkunat tulisi pitää lukittuina aina, kun se on mahdollista. Etuovi on syytä pitää lukossa myös silloin, kun talonväki on takapihalla. Asuntomurtoja voidaan yrittää ehkäistä parantamalla asunnon ulko-ovia ja niiden lukitusta esimerkiksi varmuuslukolla. On kuitenkin muistettava, että varas voi tulla asuntoon myös ikkunan rikkomalla ja tällöin vahvastakaan ovesta ei ole hyötyä, poliisitarkastaja Tommi Reen Poliisihallituksesta sanoo.
Murtoja tapahtuu koko ajan
Poliisin tietoon tuli kesäkuussa 2014 noin 250 asuntomurtoa, joista noin 160 tehtiin omakotitaloihin. Kerrostaloasuntoihin murtauduttiin kesäkuun aikana noin 50 kertaa ja rivi- tai paritaloasuntoihin noin 20 kertaa. Juhannuksen ajalta poliisin tietoon tuli noin 75 asuntomurtoa.
Röyhkeimmät varkaat usein ulkomaalaisia
Suomalaisten tekijöiden asuntomurrot ovat usein asuinpaikkasidonnaisia, kun ulkomaalaiset rikolliset vastaavasti kiertelevät laajemmalla alueella.
Erilaiset ovien ja ikkunoiden vääntötekniikat yhdessä ikkunan rikkomisen kanssa ovat edelleen suosittuja tekotapoja. Poliisilla ei ole viitteitä siitä, että jokin uusi murtotapa olisi vahvasti nousemassa perinteisten tekotapojen rinnalle.
— Sen sijaan nopeat ja röyhkeät käynnit lukitsemattomissa asunnoissa isäntäväen ollessa toisaalla pihapiirissä ovat lähinnä ulkomaalaisten tekijöiden myötä lisääntyneet viime vuosina, Reen toteaa.
Asuntomurtoihin liittyvistä havainnoista kuten asuinalueilla liikkuvista epäilyttävistä ajoneuvoista ja kaupustelijoista pyydetään ilmoittamaan hätäkeskukseen tai paikallispoliisille.