Taiteilija Jani Leinonen: Tottelemattomuuskoulu antaa työkaluja myös hommafoorumilaisille
Tottelemattomuus ei ole helppoa.
— Se, että päätät olla tottelematon ja puolustat hyvyyttä tai sun periaatteitasi, ei se aina ole se yksinkertaisin tie ja sen takia ihmiset helposti luisuvat tottelevaisuuden tielle. Elikkä sä annat negatiivisten asioiden mennä ohi, taiteilija Jani Leinonen toteaa.
Kun asioihin ei puututa, yhteiskunta luisuu huonoon suuntaan. Leinosen Tottelemattomuuskoulu-näyttelyn pointtina on antaa ihmisille työkaluja, joilla maailmaa voi muuttaa itse. Tottelemattomuuskoulun opettajina toimivat kansanedustaja Li Andersson, Madventuresin Riku Rantala ja Tunna Milonoff, muusikko Paleface ja aktivistipastori Marjaana Toiviainen.
Kun annetaan keinoja tottelemattomuuteen, aktivismiin ja vaikuttamiseen, voidaan ne keinot antaa myös ihmisille, jotka ajavat vastakkaisia tarkoituksia.
— Niitä työkaluja voi totta kai käyttää myös pahaan. Me annetaan avaimet käteen myös hommafoorumilaisille, jotka voivat ajaa rasismia, fasismia ja ahneutta ja kaikkea tällaista näillä keinoilla.
Osa oppitunneista koskeekin juuri sitä, että millaisten asioiden puolesta kannattaa olla tottelematon.
Leinonen miettii kysyttäessä tottelemattomuuden pioneereja. Hän nostaa esille Nelson Mandelan, Che Guevaran ja kansalaistottelemattomuuden pioneerin Martin Luther King Jr:n. Hän kuitenkin alleviivaa, ettei tottelemattomuudessa ole kyse johtohenkilöistä.
— Niin tottelevaisuudessa, kuin tottelemattomuudessakaan, se yksilön, sankarin, ison herran viitta, ei ole se mikä tekee sen — vaan se kun miljoonat ihmiset rupeavat olemaan tottelemattomia, niin sitten asiat muuttuvat.
Taiteilija Leinonen kertoi Novan Ivan Puopololle myös ajatuksiaan siitä, voidaanko taiteella muuttaa maailmaa, minkä takia alkoi katumaan ehdokkuuttaan kevään eduskuntavaaleissa, määritteli taiteen ja kuinka Ronald McDonaldin kidnappaaminen ei kiinnostanut enää sen jälkeen, kun kävi ilmi, että kidnappaajat eivät olleet aktivisteja vaan taiteilijoita.
Kuuntele koko haastattelu.