Kuva: Shutterstock
Tämä superfood kasvaa helposti myös parvekkeella - Marttojen vinkeillä onnistut
Versojen kasvattaminen kotona on paitsi terveellistä, myös ekologista ja taloudellista.
Idut ja versot sisältävät runsaasti vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita sekä antioksidantteja Esimerkiksi C-vitamiini, folaatti ja kuitu ovat yleisiä ravintoaineita eri versolajeissa.
Versot ovat helppoja käyttää ja ne sopivat niin salaatteihin kuin lämpimiin ruokiin, kunhan ne lisätään vasta kypsennyksen loppuvaiheessa, jotta niiden ravinteet säilyvät.
Tämän superfoodin kasvattaminen onnistuu kätevästi vaikka ikkunalaudalla tai parvekkeella, ja satoa saa myös hyvinkin nopeasti, Martat kertovat verkkosivuillaan. Jo 1-2 viikon päästä kylvöstä voi herkutella ensimmäisillä tuoreilla versoilla.
Versojen kasvatukseen tarvitsee vain käsittelemättömiä siemeniä, kasvatusastian, kuten ruukun, vadin tai kaupan hedelmärasian ja kylvöalustan. Kylvöalustana voi käyttää kylvömultaa, hiekkaa, rahkasammalta tai jopa talouspaperia.
Esimerkiksi vihanneskrassin ja herneen siemenet voi kylvää kostean talouspaperin väliin, mutta kannattaa huolehtia, ettei paperi pääse kuivumaan itämisen aikana.
Marttojen helpot ohjeet versojen kasvattamiseen:
1. Liota isoja siemeniä yön yli vedessä, jotta ne turpoavat ja itävät nopeammin.
2. Laita kylvöastian pohjalle parin senttimetrin kerros multaa, tasoita se ja kostuta multa hyvin.
3. Levitä siemenet tiheästi ja tasaisesti mullan pinnalle. Peittele siemenet ohuella multakerroksella.
4. Peitä kylvös reiïtetyllä muovipussilla, elmukelmulla tai sulje hedelmärasian kansi.
5. Pidä kylvös kosteana koko itämisvaiheen ajan. Älä anna kylvöksen kuivua.
Muovin voi poistaa kylvöksen päältä, kun siemenet ovat itäneet ja versot kasvaneet hieman. Sato on valmis leikattavaksi kun versot ovat 5-10 cm pitkiä ja niissä on ensimmäiset pienet lehdet.
Tunnetuimpia idätettäviä kasveja ovat sinimailanen eli alfa-alfa, linssi ja mung-papu. Muita suosittuja lajeja ovat kikherne, vehnä, soijapapu ja ruis.
Marttojen sivuilla vinkataan, että kasvilajeja kannattaa kokeilla rohkeasti. Esimerkiksi auringonkukka maistuu miedosti pähkinältä, vihanneskrassi voimakasaromiselta ja rohtosarviapila kirpeältä.
Katso Marttojen vinkit sipulinversojen kasvatukseen alta. Jos julkaisu ei näy, näet sen tästä.
Lue myös: Terveystrendi lupaa virkistyneitä aamuja – tätä mieltä asiantuntija on nenä- ja suuteipeistä
Lue myös: 5 vinkkiä ikkunoiden pesuun - Marttojen ohjeilla onnistut
Lähteet: Martat, Kasvikset.fi