Ohjaaja Joonas Berghäll Äidin toive -elokuvasta: Äitien huolet ovat samanlaisia ympäri maailman
Amerikkalaisastronautilla on suuri rooli elokuvan tarinassa myös itse filmin ulkopuolella.
– Yksi hienoimmista hetkistä oli se, kun esittelin Ylen Iikka Vehkalahdelle elokuvaa. Kerroin, että elokuva alkaa siitä, että äiti lentää avaruuteen, ja sitten me nähdään kymmenen tarinaa äideistä ympäri maailman. Iikan ilme kertoi, että hän ajatteli, että nyt tuo mies on seonnut lopullisesti, muistelee Berghäll.
– Mutta sitten käänsin hänelle auki käsikirjoituksen ensimmäisen sivun ja näytin, että tämä astronautti Karen L. Nyberg lentää ihan oikeasti kuuden kuukauden päästä avaruuteen ja että me aloitetaan leffa sillä.
Vehkalahden ilme oli ohjaajan mukaan helpottunut, mutta rahoittajat eivät olleet globalista suunnitelmasta riemuissaan. He ehdottivat, että elokuva kuvattaisiin kokonaisuudessaan Suomessa.
Useampikin nainen lähestyi Berghälliä ja kannusti häntä toteuttamaan alkuperäisen suunnitelmansa.
– Siksi mä jaksoin tehdä tämän leffan. Juuri naiset sanoivat, että kuvaa se ympäri maailman, niin sä näytät samalla, että näistä samoista ongelmista kärsivät naiset ympäri maailman. On ihan sama, onko kyseessä kanadalainen, suomalainen tai kenialainen äiti.
Elokuvan naiset löytyivät internetin, ihmsioikeusjärjestöjen, naisjärjestöjen ja erilaisten paikallisasiantuntijoiden kautta.
Yksi elokuvaan valituista naisista oli eksoottinen tanssija ja yksinhuoltaja Tijuanista, joka haaveili saavansa avata oman kauneushoitolansa ja voivansa viettää enemmän aikaa poikansa kanssa.
Berghäll sanoo toivovansa, että elokuvassa mukana oleminen auttaisi mukana olleita naisia elämässä eteenpäin.
– Mutta tuo kysymys pitäisi esittää lehdistönäytöksessä torstaina 15. lokakuuta elokuvan päähenkilöille, joista suuri osa on tulossa elokuvan ensi-iltaan Helsinkiin. Mulle on iso asia, että nämä naiset vihdoin ja viimein tapaavat toisensa. Toivon, että elokuvasta on heille myös hyötyä. Koen, että Miesten vuoron päähenkilölle on ollut positiivisia vaikutuksia kyseisestä elokuvasta.
Berghäll tiimeineen työsti tunteikasta elokuvaa yhteensä viisi vuotta. Yhteistyö YK:N lastenjärjestön kanssa Unicefin syntyi, sillä elokuva kertoo paitsi äitiydestä, myös naisten ja lasten oikeuksista.
Dokumenttielokuva ja UNICEF aloittivatkin kansainvälisen yhteistyön, jonka tavoitteena on lisätä tietoisuutta lapsen oikeuksista maailmanlaajuisesti. Elokuvan kansainvälisestä voitosta lähes puolet ohjataan UNICEFin työhön maailman heikoimmassa asemassa olevien lasten auttamiseen. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun suomalainen elokuva tekee yhteistyötä UNICEFin kanssa kansainvälisesti.
Berghäll korostaakin, että vaikka elokuvassa esitellään kymmenen naista, ei se suinkaan ole pelkästään naisille suunnattu teos.– Minulle olisi tärkeää, että myös suomalaiset miehet menisivät tätä katsomaan. Vanhemmuudestahan tässä on kyse: on ihan sama, onko isä vai äiti.
Äidin toive ensi-illassa perjantaina 16. lokakuuta.