Kansainvälinen opaskoirapäivä
Opaskoiratoimintaan on voinut nyt tutustua myös Facebookissa, jossa seurataan puolivuotiaan opaskoirapentu Lennin kasvua, koulutusta ja kehitystä. Opaskoirapentu Lenni -sivulla on jo yli 8 000 fania, ja se onkin varmaa yksi tämän hetken suosituimmista suomalaisista eläinjulkkiksista.
Kuuden kuukauden ikäinen Lenni harjoittelee nyt sosiaalisia taitoja hoitoperheessä Helsingin ydinkeskustassa, josta se palaa Opaskoirakoululle soveltuvuustesteihin 1–1,5 vuoden ikäisenä. Hoitoperheessä asuminen on normaali käytäntö opaskoirapennuille: ne muuttavat tarkkaan valittuihin, vapaaehtoisiin hoitoperheisiin noin seitsemän viikon ikäisinä.
Opaskoiran vaativasta tehtävästä johtuen Opaskoirakoulun seula on tiukka: lopulta ainoastaan 50 prosenttia opaskoirapennuista päätyy opaskoiriksi läpäistyään vaativat soveltuvuustestit. Siksi myös Lennin tulevaisuus opaskoirana on vielä avoin. Vantaan Itä-Hakkilassa sijaitseva Opaskoirakoulu kasvattaa vuosittain 80–90 opaskoirapentua, joista yksikkö kouluttaa ja luovuttaa käyttöön joka vuosi noin 30 uutta opaskoiraa.
Tiesitkö tämän opaskoirista?
1. Työssään oleva opaskoira pitää aina yllään kolmiotunnuksella varustettuja valjaita. Kaikki näkövammaiset eivät välttämättä käytä valkoista keppiä.
2. Valjaissa olevaa opaskoiraa ei saa häiritä. Opaskoira tarvitsee työrauhan, jotta koirakon liikkuminen on turvallista.
3. Ennakoi tilanteet liikenteessä: hiljennä vauhtia autoillessasi tai pyöräillessäsi, kun näet näkövammaisen ja opaskoiran kadulla.
4. Jos näet opaskoiran kanssa liikkujan tarvitsevan apua, älä epäröi auttaa!
Facebook-sivu on syntynyt Optikkoketju Specsaversin ja Opaskoirakoulun yhteistyönä.