Kuinka estää lapsen tapaturmat mökillä ja sen ympäristössä?
-Tärkein lapsen turvallisuutta parantava tekijä on lasta valvova aikuinen. Mökkiympäristöä on syytä tarkastella lapsen näkökulmasta. Onko vesistö lähellä, kasvaako mökin pihassa myrkyllisiä kasveja ja onko liikkuminen turvallista? Onko mökillä riittävästi veneilyliivejä ja turvavälineitä turvalliseen vesillä oloon, muistuttaa suunnittelija Kaarina Tamminiemi Terveyden edistämisen keskuksesta.
Vesistön lähellä lasta tulee valvoa taukoamatta
Tietyt turvallisuusseikat pysyvät samoina, vaikka mökkien varustelu paraneekin. Esimerkiksi vesi houkuttelee lapsia, joilta puuttuu kyky arvioida hukkumisvaaraa. Pieni lapsi voi hukkua parissa sekunnissa ja äänettömästi.
-Uimataito kannattaa opettaa lapselle varhain, sillä se on tärkeä osa mökkeilyn turvallisuutta, vaikkei se yksin riitäkään estämään hukkumisia. Veneilyä varten lapset tarvitsevat sopivat pelastusliivit. Pienten lasten on hyvä käyttää kelluntaliivejä myös laiturilla ollessaan, kehottaa Tamminiemi.
Vaara vaanii nurkan takana
Lääkkeet, erilaiset kemikaalit ja terävät esineet kannattaa pitää lasten ulottumattomissa. Kannattaa ottaa selvää, että onko mökin ympäristössä myrkyllisiä kasveja.
Vuokramökillä tai tuttavien mökillä turvallisuuteen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, sillä tapaturman riski korostuu vieraassa ympäristössä. Hätätilanteessa nopein tapa saada apua vapaa-ajanviettopaikkaan on ilmoittaa kohteen sijainti karttakoordinaatteina. Karttakoordinaatit voi selvittää helposti etukäteen Hätäkeskuslaitoksen sähköisessä karttakoordinaattipalvelussa (www.112.fi).
Tulta käsitellessä pitää muistaa olla tarkkana. Sammutusvälineet sekä palovaroittimet tulee olla kunnossa.
Tapaturmia sattuu erityisen helposti alkoholin vaikutuksen alaisena, ja myös aikuisen kyky valvoa lasta heikkenee merkittävästi humalatilan vahvistuessa.
(Radio Nova - Kotitapaturma)